EXTERNE

Estonia refuză să primească rușii care fug de mobilizare. Lituania a declarat că va analiza cererile „de la caz la caz”

Estonia nu va acorda azil rușilor care doresc să evite mobilizarea. Anterior, Letonia a refuzat să acorde vize umanitare acestor ruși. Lituania a declarat că va analiza cererile „de la caz la caz”. Acest lucru a fost anunțat de miniștrii de externe ai acestor țări.

„Refuzul de a-și îndeplini datoria civică în Rusia nu este un motiv suficient pentru acordarea de azil în altă țară”, a declarat ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu, ca răspuns la o scrisoare a Reuters. Ministerul de Interne estonian a declarat că rușii cu permise de ședere în Estonia nu vor fi lăsați să se întoarcă în țară dacă vor merge să lupte în Ucraina.

Ministerul lituanian al Afacerilor Externe a declarat că cererile de azil vor fi „procesate în conformitate cu procedura generală, luând în considerare toate circumstanțele și de la caz la caz. Biroul a precizat că Lituania „nu are scopul sau posibilitatea de a elibera vize pe motive umanitare tuturor rușilor care le solicită”

Anterior, ministrul leton de externe Edgar Rinkevich a scris că țara „din motive de securitate nu va elibera vize umanitare sau alte tipuri de vize pentru acei cetățeni ruși care se sustrag mobilizării”.

Finlanda declarase anterior că va refuza vizele turistice bărbaților ruși dacă există motive să se creadă că aceștia nu se vor întoarce în Rusia. Potrivit unui diplomat finlandez, „există o discuție politică activă în țară pe tema accesului rezerviștilor ruși la azil”. De asemenea, Finlanda s-a adresat Comisiei Europene cu o propunere de restricționare a intrării rușilor în toate țările UE.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button