ECONOMIE

Știri de propagandă la 1000 de euro bucata / Cum mituiește PNL-ul lui Iohannis mass-media din România

Site-ul Recorder anunță că a intrat în posesia unui contract în care sunt tranzacționate știri pozitive (advertoriale) pentru Partidul Național Liberal.

Ar fi vorba de peste o sută de articole publicate, anul trecut, pe site-urile redacțiilor România TV și Economica, ambele deținute de trustul controlat din umbră de oligarhul fugar Sebastian Ghiță. Potrivit Recorder.ro, niciunul dintre aceste articole nu are vreun marcaj care să avertizeze cititorii că este vorba de o știre plătită.

Printre documentele intrate în posesia Recorder se află inclusiv un tabel de monitorizare în care au fost trecute știrile plătite conform contractului.

Recorder susține că au existat situații în care pe site-ul RTV s-au publicat chiar și opt știri plătite într-o singură zi. Potrivit sursei citate, ar fi vorba în special articole care conțin declarații ale unor lideri PNL de la acel moment (iunie 2021): Florin Cîțu, Ludovic Orban, Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Ciprian Ciucu. Toate îi pun pe liberali într-o lumină bună, conținând promisiuni mărețe, atacuri la adresa dușmanilor politici sau afirmații despre cât de bine merg lucrurile în România guvernată de PNL.

Contractul prin care s-a aranjat publicarea acestor știri este încheiat între RTV Properties Management, firmă din holdingul România TV, și Stalex PR, o firmă intermediar între PNL și trustul România TV. Stalex PR este deținută de Alexandru Nanu, un apropiat al lui Sebastian Ghiță. Stalex mai deține și un procentaj semnificativ din compania de afișaj stradal Euromedia, un important beneficiar de fonduri publice în timpul campaniilor electorale, când partidele plătesc ca să își expună afișele în toată țara.

În contract apare o sumă de 120.000 de euro + TVA pe care firma din holdingul România TV urma să o primească în schimbul advertorialelor nemarcate despre liderii PNL. De asemenea, într-o anexă a contractului se precizează că prețul achitat pentru fiecare articol este de 1.000 de euro +TVA, de unde se poate deduce că, numai în baza acestui contract, PNL a plătit, prin intermediarul Stalex, 120 de știri pozitive.

recorder

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button