EXTERNE

Hijaburi scoase și părul tăiat: Protestele se intensifică în Iran după moartea unei studente de 22 de ani VIDEO

UPDATE:

În Iran, protestele împotriva regimului totalitar al ayatolahilor, declanșate de uciderea unei tinere, continuă fără încetare.

Demonstrațiile în masă s-ar putea transforma într-o adevărată revoluție: după patru decenii de dictatură, oamenii sunt obosiți de excesele fundamentaliștilor islamici.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a venit la Teheran împreună cu familia sa din Kurdistanul iranian pentru a-și vizita rudele. La 13 septembrie, ofițerii au reținut-o pe Mahsa pentru că purta „necorespunzător” un hijab. Ofițerii de poliție i-au spus fratelui ei, Qiarash, că fata va fi dusă la secție pentru o ședință de „reeducare”, după care va fi eliberată. Două ore mai târziu, Mahsa Amini a fost transportată de urgență la spital. Medicii au anunțat că aceasta a intrat în comă.

Kiarash a declarat pentru IranWire că, atunci când s-a apropiat de secția de poliție, în fața clădirii se aflau aproximativ 60-70 de persoane. Acestea au adus haine pentru celelalte femei reținute. După un timp, oamenii au auzit strigăte venind dinspre gară. Kiarash a spus că cei prezenți au încercat să înțeleagă ce se întâmplă și au bătut la ușile clădirii. Poliția a dispersat adunarea cu bastoane și gaze lacrimogene.

O ambulanță a ieșit în curând din stație. Femeile, care fuseseră eliberate în acea zi, i-au spus lui Kiarash că cineva fusese ucis înăuntru. La spital i s-a spus că sora sa a suferit un atac de cord și un accident vascular cerebral, în urma căruia creierul ei nu mai funcționa.

Un martor al incidentului, care a cerut să nu fie numit, a declarat pentru IranWire că se afla în apropierea lui Mahsa când aceasta și-a pierdut cunoștința. Potrivit femeii, ofițerul de poliție din acel moment a cerut ca deținuții să se așeze într-o jumătate de cameră.

„Imediat după ce m-am așezat, am văzut că una dintre noi a căzut și s-a lovit cu capul de un scaun”, a spus martorul. Potrivit acesteia, Mahsa a încercat să le ajute pe femeile care se aflau în apropiere, dar nu a reacționat la nimic. Câteva minute mai târziu a sosit un paramedic. Acesta i-a injectat fetei un medicament și a început resuscitarea cardio-respiratorie.

M-am uitat la fața lui Mahsa – nu i se vedea decât albul ochilor. Eram cu toții îngroziți. Strigam: „Criminalilor! Ai omorât-o!”

La scurt timp după aceea, Mahsa a fost dusă la spital. Femeile au fost eliberate de la secția de poliție numai după ce toate telefoanele au fost verificate pentru fotografii sau înregistrări video cu ceea ce s-a întâmplat. Martora a adăugat că ea însăși nu a văzut-o pe Mahsa fiind abuzată fizic: „Am fost umilite și insultate, dar nimeni nu a fost bătut”. De asemenea, raportul paramedicului nu conținea nicio informație despre leziuni sau hemoragii.

Versiunea oficială a poliției este că fata a făcut un atac de cord la gară. Ulterior, a fost difuzată o înregistrare video de supraveghere în care apare vorbind cu cineva la un curs de „reeducare”, după care și-a pierdut cunoștința. CNN subliniază că înregistrarea video prezintă semne de editare. Mai mult, canalul nu a putut confirma că Mahsa Amini este cea care a fost surprinsă în imagini.

Rudele fetei pun sub semnul întrebării versiunea oficială a evenimentelor, deoarece aceasta nu avea nicio boală de inimă. Fotografiile de la spital arată semne de traumă în zona urechii drepte. Medicii intervievați de IranWire au sugerat că este mai probabil ca fata să fi avut o fractură la baza craniului, pe care a suferit-o în urma impactului. Jurnaliștii nu exclud ca Mahsa să fi fost rănită în drum spre secția de poliție. Deocamdată nu au reușit să găsească martori care să spună ce se întâmpla în mașina de poliție.

Mahsa Amini a murit în spital pe 16 septembrie. Vestea morții fetei reținute pentru că avea un aspect „greșit” a stârnit un protest masiv pe rețelele de socializare și a dus chiar la proteste de stradă în unele orașe. Primele proteste au început să se adune în fața spitalului în ziua morții fetei. La acea vreme, organizația pentru drepturile omului Hengaw a raportat că agențiile de aplicare a legii făceau presiuni asupra familiei lui Mahsa pentru a organiza o înmormântare fără o ceremonie de adio pentru a preveni tulburările.

A doua zi, fata a fost înmormântată în orașul său natal, Sakkez. Potrivit The Guardian, sute de persoane s-au adunat la înmormântare. Femeile și-au dat jos vălurile de pe cap în semn de solidaritate.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

1 comentariu

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: