POLITICĂ

Baia Mare: Unui viceprimar UDMR i-au fost retrase atribuțiile pentru că a îndepărtat tricolorul din fața unor standuri în care scria doar în maghiară. Primar: Mi se bate obrazul că îndrăznesc, în România, să expun tricolorul la o manifestare publică

„Pentru că şi-a permis să pună mâna şi să dea jos steagul românesc” de la un eveniment, viceprimarului municipiului Baia Mare i-au fost retrase atribuțiile chiar de către primarul orașului, Cătălin Cherecheș, informează Știrileprotv.

În cadrul evenimentului ce a avut loc la finalul săptămânii – Sărbătoarea Castanelor – organizat la Baia Mare, s-a putut sesiza cum pe unele standuri prezente existau doar anunțuri în limba maghiară, motiv pentru care primarul a decis să fie montate steaguri românești. Potrivit aceleiași surse citate, Viceprimarul UDMR István Zsolt Pap ar fi cerut înlăturarea acestora.

„Vreau să le spun că Baia Mare se numește Baia Mare (…) într-un oraş care se numeşte Baia Mare şi care este în România, dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo scrie mare şi lat pâine (…) dacă nu vor să schimbe, atunci să pună steagul românesc, că atunci înţeleg că pot să intru şi eu român acolo. Dacă scrie numai în ungureşte, însemnă că nu e şi pentru mine (…) din acest motiv, pentru faptul că şi-a permis un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar, să pună mâna şi să dea jos steagul românesc din secunda asta îi retrag atribuţiile pe care i le-am delegat de viceprimar al municipiului Baia Mare”, a fost declarația primarului din Baia Mare.

„Este de neînţeles pentru noi decizia primarului Cătălin Cherecheş, luată cu ocazia actualei ediţii a Sărbătorii Castanelor, şi potrivit căreia, la standurile de vânzare a cozonacilor secuieşti (cunoscuţi drept „kürtőskalács”) inscripţia în limba maghiară a produsului trebuie acoperită, şi pe standuri trebuie pus steagul României. Steagurile au fost amplasate joi la dispoziţia Primarului, însă vineri dimineaţă viceprimarul UDMR al oraşului, István Zsolt Pap, a cerut că acestea să fie îndepărtate. În Baia Mare nu a mai existat niciodată o astfel de manifestare şi regretăm că primarul a recurs acum la asemenea provocări. Considerăm că astfel de gesturi nu sunt în interesul convieţuirii paşnice dintre comunitatea română şi cea maghiară din oraş, având ca efect crearea de tensiuni între cele două comunităţi”, a fost reacția liderilor locali ai UDMR.

În replică, primarul Cătălin Cherecheș a scris pe facebook că tricolorul este simbolul tuturor românilor, indiferent de etnie.

„Înainte de a fi români, maghiari, nemți, evrei sau romi, suntem BĂIMĂRENI. Să nu permitem nimănui să ne tranzacționeze politic!
“Dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului”. Este scris pe sigiliul municipiului Baia Mare, dar mai ales în esența comunității băimărene, în sufletul majorității. Acest lucru, chiar dacă se străduiesc unii, nu se va schimba.
Trăim în pace și iubire, prietenie și înțelegere cu toții, indiferent de etnie și/sau religie ori alte detalii care ne diferențiază. Înainte de a fi români, maghiari, germani, evrei, romi, suntem cu toții BĂIMĂRENI. Iar asta nu poate schimba nici un politician, nici un potentat al zilei, nimeni.
Am ajuns, a câta oară, personajul negativ în poveștile înflorite ale unora și altora, pornind de la un gest firesc: tricolorul țării noastre prezent la Sărbătoarea Castanelor. Văd că trebuie să explic chestiuni de logică primară, unii înțelegând extrem de greșit anumite aspecte.
Sunt primarul tuturor din acest oraș, români sau maghiari, nemți sau evrei, romi, catolici, ortodocși, penticostali, iar înșiruirea ar putea continua. Am demonstrat nu doar verbal, ci și faptic, în anii de când sunt primar, că susțin fiecare minoritate din orașul nostru!

Despre acest fapt vorbesc evenimentele cultural-artistice pe care le-am susținut, promovat, la care am fost prezent și unde m-am bucurat împreună cu băimărenii de tot ceea ce are fiecare mai bun și mai frumos de arătat la ceilalți! Fiecare proiect, inițiativă, sprijin pentru TOATE etniile, pentru români, maghiari, nemți, evrei, romi și așa mai departe.
Pentru că acest mesaj pornește de la o zâzanie inflamată de conducătorii unui partid politic maghiar, voi dezvolta și explica referindu-mă strict la acest subiect. Onorând comunitatea maghiară, pe care o respect, o accept, o susțin, o iubesc, de manifestările ocazionate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, mi-am pus și cocardă, reprezentând steagul Ungariei, în piept! Nici un român nu s-a simțit lezat! Dimpotrivă, până și cei mai naționaliști au înțeles gestul meu, de apreciere și respect pentru maghiarii din Baia Mare.
Și totuși, sunt acuzat astăzi că am ceva cu maghiarii… Pornind de la faptul că de Sărbătoarea Castanelor am dispus să fie puse steaguri ale României la standurile unor afaceri care își promovează produsele în altă limbă decât cea a țării în care trăim! Unii văd ceva deosebit de grav în acest detaliu, un detaliu firesc și de respect pentru majoritatea comunității care este formată din români.
Mi se bate obrazul că îndrăznesc, în România, să expun tricolorul la o manifestare publică, din dorința ca TOȚI cetățenii, de la maghiari la români, la nemți, la evrei și romi, să se simtă bine primiți, acceptați, mândrii de simbolul nostru național.
DE LUAT AMINTE, MAI ALES PENTRU CONDUCĂTORII UDMR BAIA MARE: Tricolorul este simbolul național al tuturor românilor, indiferent de etnie! Înainte de a fi maghiari sau de altă etnie, sunteți cu toții români, trăiți și munciți în România, sub tricolor! În loc să le permitem unor bebeluși în ale politicii, care creează doar haos și zâzanie între oameni, fără să vină cu sprijin concret pentru cetățeni, să ne dezbine, poate ne gândim în amănunt, fără ajutor din partea agitatorilor politici, la toate aceste detalii!
Sunt român și sunt mândru de asta! Iubesc românii și prețuiesc România! Sunt băimărean și sunt mândru de asta. Iubesc și prețuiesc băimărenii și Baia Mare! Cred cu tărie și mă manifest în asentimentul inscripției de pe sigiliul municipiului Baia Mare: dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului!
Iubesc și respect comunitatea maghiară. Iubesc și respect comunitatea germană. Iubesc și respect comunitatea romă. Iubesc și respect fiecare cetățean al orașului nostru și nu permit nimănui să minimizeze rolul și rostul celuilalt în această frumoasă ecuație a marii familii băimărene! O familie multiculturală, multietnică, în care se poate manifesta fiecare cetățean, de a cărei istorie și tradiție suntem mândrii cu toții, indiferent de elementele care ne diferențiază. Și în ciuda politrucilor care încearcă să ne tranzacționeze politic…”, a scris Primarul.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button