EXTERNE

Putin anexează pe 30 septembrie în mod oficial teritoriile ucrainene ocupate

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele prin care „recunoaște suveranitatea și independența de stat” a regiunilor Herson și Zaporojie. Documentele au fost publicate pe portalul de informații juridice.

Decretele sunt datate 29 septembrie și intră în vigoare la data semnării lor.

Astăzi, 30 septembrie, la ora 15.00, la Kremlin va avea loc ceremonia de semnare a tratatelor privind „încorporarea în Rusia” a regiunilor ocupate ale Ucrainei, precum și a așa-numitelor „DNR” și „LNR”. „Va avea loc un discurs voluminos al lui Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Anterior, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că, dacă Rusia recunoaște rezultatele pseudo-referendumurilor privind includerea în Rusia a așa-numitelor „RPL”, „RPD” și a părților ocupate de Rusia din regiunile Kherson și Zaporizhzhya, nu va avea „nimic de discutat” cu Vladimir Putin.

Pseudo-referendumuri au avut loc în teritoriile ocupate de Rusia din Ucraina între 23 și 27 septembrie. Pe baza rezultatelor așa-numitului vot, autoritățile de ocupație din regiunile ucrainene confiscate i-au cerut lui Putin să includă teritoriile în Rusia.

Dreptul internațional nu se pronunță cu privire la legalitatea referendumurilor în teritoriile ocupate. Cu excepția faptului că Carta ONU, la articolul 2 alineatul (4), interzice încălcarea integrității teritoriale a țărilor, adică anexarea de teritorii.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button