ISTORIE

Ziua Blasfemiei: Conștientizarea toleranței religioase și a criticii

Pe 30 septembrie se sărbătorește anual, la nivel mondial, Ziua Blasfemiei. Dar, în ciuda numelui, nu este o zi în care oamenii se străduiesc să fie cât mai blasfemiatori posibil.

Nu, această sărbătoare este de fapt menită să crească gradul de conștientizare și de educație cu privire la legile privind blasfemia, libertatea de exprimare și să abordeze situația dificilă a intoleranței religioase din întreaga lume.

Ce este Ziua Blasfemiei?
Ziua Blasfemiei în sine a fost inițiată în 2009 de către Center for Inquriry, un ONG cu sediul în SUA care militează împotriva influenței religiei în guverne.

Cu toate acestea, ea a fost inspirată de un incident infam, petrecut pe 30 septembrie 2005, când o imagine satirică a profetului Mahomed a fost publicată într-un ziar din Danemarca.

Acest lucru a stârnit o indignare generalizată în întreaga lume, care a dus chiar la proteste și la aruncarea de bombe incendiare asupra ambasadelor daneze. Acest lucru și confruntările cu forțele de ordine care au urmat aveau să ducă la peste 100 de morți.

Nici acesta nu este un incident izolat. Au existat multe cazuri în care desene ale Profetului Mahomed, care contravin legii islamice împotriva iconografiei și în care imaginile cu Mahomed sunt considerate forme înalte de blasfemie, au stârnit reacții violente și violențe violente.

De exemplu, în mai multe rânduri, publicația satirică franceză Charlie Hebdo a publicat imagini cu Mahomed, stârnind reacții violente și violențe grave.

Acest lucru avea să culmineze în cele din urmă cu infamul schimb de focuri de armă de la Charlie Hebdo din ianuarie 2015, când doi musulmani francezi legați de Al-Qaeda au luat cu asalt biroul ziarului și au deschis focul, ucigând 12 persoane și rănind 11.

Incidentele de acest gen sunt în centrul motivului pentru care există Ziua Blasfemiei. Aceasta deoarece, pentru fondatorii săi, este important să se poată examina și critica credințele religioase, chiar dacă acest lucru ajunge să fie oarecum ofensator.

Ce sunt legile privind blasfemia?
Dar este vorba de mult mai mult decât de a discuta despre islam și despre reprezentările lui Mahomed. Mai degrabă, aceasta reflectă, de asemenea, prezența continuă a legilor privind blasfemia în întreaga lume.

Potrivit unui studiu recent al Centrului de Cercetare Pew, legile privind blasfemia erau în vigoare în 40% din toate țările și teritoriile din lume în 2019.

Aceste legi definesc blasfemia ca fiind un discurs sau acțiuni care acționează într-un mod contradictoriu sau ofensator la adresa lui Dumnezeu, a unui grup religios sau a unor obiecte ținute în stimă religioasă.

În plus, unele țări au, de asemenea, legi împotriva apostaziei, care este definită ca fiind abandonarea credinței religioase a cuiva.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button