ECONOMIE

Ratele românilor EXPLODEAZĂ din nou: IRCC va depăși pragul de 4% – Datorii DUBLE

„Întotdeauna a fost greu cu ratele, plătești prea mulți bani în plus. Am o colegă și spunea că i-a crescut rata cu 800 de lei pe lună la un apartament cu 3 camere”, a spus un român.

Iar în această situație sunt tot mai mulți oameni. Față de anul trecut, ratele s-au dublat, iar cei aproape 14 mii de oameni care și-au trecut creditele de pe ROBOR pe IRCC nu scapă de povara sumelor uriașe pe care le datorează băncilor. De la 1 octombrie, indicele IRCC va depăși pragul de 4 procente, scrie comunicate.info.

ADRIAN NEGRESCU – analist economic: „Un IRCC de 4% înseamnă că dobânda totală plătită de clienți va trece de 6-7%, iar din primvara anului viitor nu este exclus să ajungă la 10%. Creșterea IRCC era inevitabilă și creșterea de la robor la IRCC a fost doar o soluție temporară”.

Concret, în cazul unui credit de 250 de mii de lei luat pe 30 de ani, rata lunară este acum 1.289 de lei raportat la valoarea IRCC de 2,65%. Din octombrie, pentru același credit vom plăti peste 1.500 de lei. Economiștii avertizează că anul viitor indicele IRCC – ar putea ajunge la 8%, ceea ce înseamnă că ratele vor fi mai mari chiar și cu 800 de lei.

„Dacă nu vom stăvili inflația, dobânzile vor continua să crească în 2023. În ciuda creșterii dobânzilor, mulți români spun că doar prin intermediul unui credit își pot cumpăra o locuință”, a mai spus Negrescu.

Analiștii spun că oamenii pot plăti rate mai mici dacă cer o refinanțare pentru a obține dobândă fixă. Potrivit datelor BNR, aproximativ 450 de mii de oameni au credite legate de IRCC. 

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button