CULTURĂ

Iohannis despre demisia lui Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Discurs în fața studenților: „Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului”

Preşedintele Klaus Iohannis a mers luni la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură din București, fiind prima sa apariție publică după demisia ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, în urma scandalului de plagiat. Iohannis a susținut, în discursul său, că legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite privind prevenirea şi sancţionarea plagiatului, un „fenomen toxic al mediului educaţional”: „Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului”.

  • „Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul şi competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.
  • Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI şi valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică.
  • Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional”, a susținut şeful statului la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

El a spus că „miza în acest sens este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică”:

  • „Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepţie”.

Cronologia scandalului de plagiat al lui Cîmpeanu

Este prima apariție publică a președintelui Klaus Iohannis după demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în urma dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Timp de patru zile, Cîmpeanu a răspuns sfidător întrebărilor legate de acuzaţiile de plagiat la adresa sa, susținând că aceia care le lansează „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”.

El a susținut că astfel de acuzații sunt lansate de către cei care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei”, pe care i-a calificat „analfabeți puri”.

sursa hotnews.ro

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button