SOCIAL

Important! O nouă categorie de angajați va putea ieși mai repede la pensie

Vești importante! O nouă categorie de români se va putea pensiona mai repede. Legea pensiilor va avea parte de noi modificări, dacă două propuneri legislative înregistrate recent la Senat vor trece de votul parlamentarilor.

Mai exact, prima propunere legislativă înregistrată săptămâna trecută la Senat vizează introducerea în lista din Anexa nr. 2 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cea care cuprinde locurile de muncă încadrate în condiții speciale, și a activităților de sortare, sfărâmare și expediere legate de prepararea minereurilor. În prezent, în legătură cu prepararea de minereuri doar măcinarea, flotarea sau filtrare sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale.

De asemenea, lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale din cadrul societății Mittal Steel Hunedoara va fi completată și cu activitățile de manipulare a materiilor explozive, cocserie, sectorul chimic al cocseriei, prepararea de minereuri, activitatea desfăşurată de personalul din activitatea de aglomerare, încărcarea materiei prime în corfe la furnalele vechi, din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, activitatea de forjare continuă la cald, manuală, cu ciocane şi prese de peste 200 kg/forţă, activităţile efectuate de zidari-şamotori, activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere și cea pentru instalaţiile de fabricaţie a benzenului şi tetraclorurii de carbon.

Sunt vizate noi activități din cadrul Combinatului Siderurgic Reșitaa pentru a fi introduse în lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, precum cea din cocserie, sectorul chimic al cocseriei, prepararea de minereuri, activitatea desfășurată de personalul din activitatea de aglomerare, de personalul de la furnale, din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, activitatea de tratare şi acoperire a metalelor prin metalizarea cu nichel-carbonil și activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere.

După ce propunerea legislativă va deveni oficială, cei care au lucrat în activitățile descrise mai sus vor avea condiții de pensionare mai favorabile decât în prezent.

Cea de-a doua propunere legislativă pusă în dezbaterea senatorilor vizează, în primul rând, asigurarea unui cadru legal unitar pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale. Mai exact, se propune eliminarea condiției din Legea 263/2010 privind vechimea minimă într-unul din domeniile specifice grupa I/condiții speciale de muncă.

De asemenea, toate prevederile care stabilesc un stagiu complet redus pentru persoanele care au realizat stagiu într-una din activitățile din grupa I de muncă/condiții speciale vor fi grupate sub o singură prevedere legală. Inițiatorii își propunerea de modificare pe faptul că Legea 263 a suferit de-a lungul anilor mai multe modificări, unele ajungând să se dubleze, conform avocatnet.ro.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button