POLITICĂ

Suedia închide zona Mării Baltice în jurul unei scurgeri din gazoductele Nord Stream

Procurorul suedez care investighează scurgerile de conducte în Marea Baltică a ordonat închiderea zonei, în timp ce efectuează o anchetă preliminară privind „suspiciunea de sabotaj grav”.

„Înțeleg marele interes public, dar ne aflăm la începutul unei anchete preliminare și, prin urmare, nu pot intra în detalii despre măsurile de anchetă pe care le luăm”, a declarat procurorul Mats Ljungqvist.

Paza de coastă suedeză a precizat că navelor, scafandrilor, vaselor de pescuit și submersibilelor, printre altele, le este interzis să se apropie la mai puțin de 9,3 kilometri de cele două izvoare din largul coastelor suedeze.

La sfârșitul săptămânii, autoritățile daneze au declarat că gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au încetat să mai treacă gaze. Cu toate acestea, Garda de Coastă suedeză a declarat luni că unul dintre avioanele sale a raportat că o scurgere mai mică din Nord Stream 2 a crescut la aproximativ 30 de metri în diametru.

Paza de Coastă nu a oferit nicio explicație cu privire la motivul pentru care scurgerea a crescut. Cealaltă scurgere, în Nord Stream 1, a fost oprită, a precizat aceasta.

O navă suedeză de salvare subacvatică capabilă să efectueze misiuni sofisticate de scufundare și nave ale Gărzii de Coastă suedeze au fost trimise la cele două scurgeri din largul coastelor suedeze.

Rămâne neclar când scafandrii sau un submarin vor putea coborî la conducte.

În Suedia, serviciile de securitate sunt, de asemenea, implicate în anchetă, în timp ce, în Danemarca, poliția din Copenhaga investighează.

Se știe că Europa consideră că incidentele de pe ramurile gazoductului rusesc sunt rezultatul unor acțiuni deliberate. Președintele SUA, Joe Biden, a calificat avariile aduse conductelor rusești Nord Stream 1 și Nord Stream 2 drept un act deliberat de sabotaj, aceasta fiind prima declarație de acest fel din partea SUA.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button