EXTERNE

Ţările baltice consideră că primirea Ucrainei în NATO nu va face decât să întărească alianţa

Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au declarat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO, chiar dacă alţi aliaţi occidentali ai Kievului au ridicat obiecţii pe această temă, transmite sâmbătă dpa.

„Prietenii baltici ai Ucrainei sprijină pe deplin ideea primirii Ucrainei în NATO cât mai repede cu putinţă. Curajul Ucrainei care inspiră nu poate decât să ne întărească alianţa”, au scris pe Twitter vineri seară miniştrii de externe ai celor trei ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat intenţia Kievului de a obţine o aderare „accelerată” la NATO, după ce Rusia a anexat ilegal vineri patru regiuni ucrainene.

Ţările baltice se numără printre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei, notează dpa, care adaugă că cele trei state se învecinează cu Rusia şi percep ţara vecină drept o ameninţare majoră la adresa securităţii lor.

Însă anunţul lui Zelenski a fost primit cu prudenţă la Washington şi la sediul NATO din Bruxelles.

„În prezent, opinia noastră este că cea mai bună cale pentru noi de a susţine Ucraina este prin intermediul sprijinului practic, pe teren, în Ucraina şi că procesul la Bruxelles (privind aderarea Ucrainei la NATO – n.r.) trebuie abordat într-un alt moment”, a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

sursa agerpres.ro

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button