ACTUALITATE

Experți: Rusia găsește noi modalități de a răspândi imagini video de propagandă

Rusia a găsit o altă modalitate de a răspândi dezinformarea cu privire la invazia sa în Ucraina, folosind Telegram ca platformă pentru a distribui videoclipuri manipulatoare în diferite limbi în întreaga lume, pentru a ocoli blocadele de stat.

Potrivit AP, conform unui raport al companiei americane de informații Nisos, specializată în analiza dezinformării și a altor amenințări cibernetice.

Conturile Telegram legate de mass-media de stat rusești au găsit o nouă modalitate de a răspândi zeci de videoclipuri care nu identifică imediat sursa. Aceste videoclipuri susțin că Ucraina bombardează în mod deliberat civili și că locuitorii din teritoriile ocupate se bucură de „întoarcerea Federației Ruse”.

Mecanismul funcționează în felul următor: instituții media precum RT încarcă videoclipuri de propagandă pe Telegram – de multe ori în mod deliberat fără logo. Acestea sunt apoi încărcate și partajate de sute de conturi pe alte platforme – în special pe Twitter, unde sunt uneori preluate de armata rusă, diplomați sau mass-media.

Ca exemplu, Nisos citează contul de Twitter al unei presupuse femei din Japonia care a postat numai videoclipuri cu propagandă rusă – nu numai în japoneză, ci și în poloneză, spaniolă, rusă și farsi. De asemenea, contul a repostat în mod constant mesaje de la ambasadele rusești.

În total, cercetătorii americani au reușit să găsească videoclipuri de propagandă în 18 limbi diferite – în principal engleză, spaniolă, italiană și germană. Partea cea mai dificilă în acest caz este că găsirea sursei originale a videoclipurilor este dificilă sau imposibilă – Telegram nu este la fel de puternic moderat ca Twitter, de exemplu.

Nisos concluzionează că propaganda rusă se adaptează în mod constant la condițiile externe: chiar și după numeroasele sancțiuni și interdicții, aceasta găsește modalități de a răspândi dezinformarea cu privire la o invazie rusă la scară largă în Ucraina.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button