POLITICĂ

De ce a adus Klaus Iohannis PSD la Guvernare? Pentru ca alegerile anticipate să fie cîștigate de PNL

O coaliție alcătuită din PNL, PSD, UDMR, Minorități, asigură Guvernului o majoritate zdrobitoare în Parlament. Tăria parlamentară a Guvernului e sporită și de caracterul pricăjit al Opoziției. Au rămas în Opoziție două partidulețe: USR și AUR. Despărțite urieșește din toate punctele de vedere, cele două formațiuni n-au cum se uni în Parlament într-o inițiativă sau la un vot împotriva Guvernului.

Realitatea asta – a unui Guvern tare – e însă doar pe hîrtie. În realitate, Guvernul Nicolae Ciucă e unul dintre cele mai slabe Guverne postdecembriste.

Mult mai slab decît unele Guverne minoritare
Pentru că nu e un Guvern alcătuit pentru administrarea țării, pentru adoptarea reformelor însemnate de care duce lipsă România, ci un Guvern pentru a pregăti pe șest anticipatele.

Slăbiciunea Guvernului Nicolae Ciucă nu-și are cauza în neînțelegerile punctuale ivite la formarea Bugetului pe 2022, la împărțirea funcțiilor de prefect și la chestiunea restricțiilor. Astfel de neînțelegeri, semnalate de discuții publice contradictorii și de amînare de decizii, sînt firești în democrație. Ba chiar am putea spune c-ar fi un semn îngrijorător dacă ele ar lipsi. Unitatea de fațadă e mai primejdioasă decît ciondăneală reală. Slăbiciunea Guvernului Nicolae Ciucă e una de esență și, prin acesta, e slăbiciunea care va duce la destrămarea Coaliției și lansarea anticipatelor la un pocnet din dește al lui Klaus Iohannis. Iar acest pocnet din dește în urma căruia Nicolae Ciucă va demisiona fără să crîcnească bătînd din călcîie se va petrece în clipa în care strategia secretă a lui Klaus Iohannis va da roade.

În ce constă această strategie?
În prăbușirea PSD în sondaje și concomitent, în creșterea PNL în sondaje.
Nu-ți trebuie prea mare pătrundere analitică pentru a sesiza că Klaus Iohannis n-a dat înapoi în spațiul public nici măcar cu un milimetru de la concretizarea Programului său de viață și activitate, lansat chiar în 2014, de a trimite PSD în Opoziție pentru decenii și, mai ales, pentru a reduce PSD pînă la nivelul unei formațiuni cu emoții că nu va intra în Parlament.

Talibanii anti-PSD din politică și din presă l-au acuzat pe Klaus Iohannis de trădare pentru c-ar fi adus PSD la Victoria.
Klaus Iohannis își va spune în barbă:
O să vă pară rău de vorbele rele zise despre mine cînd veți vedea de ce i-am invitat pe PSD-ei la Guvernare.
Ca să-i dezumflu în sondaje.

Una din armele folosite de talibani în lupta împotriva lui Klaus Iohannis a fost invocarea lungului șir de poziții publice ale lui Klaus Iohannis împotriva PSD. Poziții neconstituționale, dezvăluind un președinte chibiț de galerie, dar mai ales poziții antidemocratice prin incitarea la ură față de un partid politi, prin asmuțirea electoratului de Dreapta la manifestații violente de stradă, la hărțuirea liderilor PSD, ba chiar prin coborîrea sa în stradă, ca simplu purtător de gălăgie.

Cum de s-a schimbat Klaus Iohannis față de PSD? s-au indignat talibanii de dreapta.
S-a schimbat însă Klaus Iohannis față de PSD?
A zis el public vreun cuvînt bun despre PSD? A declarat el undeva că vede un fapt benefic în prezența PSD la Guvernare? Și-a cerut scuze undeva și cîndva Klaus Iohannis pentru toate scrîșnetele sale isterice anti-PSD?
Firește că nu.
E drept, de la debutul Crizei din fosta Coaliție de Guvernare, Klaus Iohannis n-a mai criticat PSD.
Da, dar nici n-a apreciat PSD.
A tăcut pur și simplu.

Dacă la un moment dat, cînd strategia îi va reuși, Klaus Iohannis va reîncepe atacurile violente la adresa PSD, găsește cineva vreo declarație publică, vreo însemnare pe facebook a lui Klaus Iohannis care să contrazică atacurile la adresa PSD?
Nu va găsi.
De la începutul lui septembrie 2021, Klaus Iohannis tace în privința PSD, în privința Coaliției PNL-PSD. E drept, presa e plină de informații pe surse, care n-au altă valoare decît cea a zvonurilor, despre implicarea lui Klaus Iohannis în formarea coaliției PNL-PSD și, prin asta, în aducerea PSD la Guvernare. Există însă vreo dovadă publică în stare să confirme aceste informații? Nu există. Din punct de vedere oficial, lui Klaus Iohannis nu-i poate fi reproșată aducerea PSD la Guvernare. Din punct de vedere oficial PNL și PSD au inițiat negocieri, au ajuns la o înțelegere și au mers cu ea la Cotroceni. E vreo dovadă că președintele a avut vreo implicare în această negustorie? Cu prilejul depunerii Jurămîntului de investire a zis ceva Klaus Iohannis despre bărbăția PSD de a intra la Guvernare în astfel de vremuri sau despre maturitatea PNL de a accepta asta?

Mi se va spune că Klaus Iohannis nu s-a pronunțat despre Coaliție, despre PSD, deoarece în ultima vreme tace.
Păi de aia tace.
Pentru a nu fi obligat să se pronunțe despre PSD.
În orice moment, Klaus Iohannis își poate relua atacurile împotriva PSD fără a putea fi acuzat că și-a schimbat poziția față de PSD. Pentru că, din toate punctele de vedere, Klaus Iohannis nu s-a schimbat față de PSD. Pozițiile sale anti-PSD n-au fost contrazise de el public pînă acum. Dacă va declanșa alegerile anticipante cerîndu-i lui Nicolae Ciucă să demisioneze, Klaus Iohannis va putea răspunde posibilelor acuzații că s-a schimbat față de PSD:
Cînd m-am schimbat?
Există vreo declarație publică de a mea care nu să contrazică, dar măcar să nuanțeze poziția mea anti-PSD din 2014 pînă în 2021?

Nu i se poate reproșa lui Klaus Iohannis de către talibani nici măcar o apropiere implicită de pozițiile PSD. La ședința CSM a reluat atacurile la adresa SIIJ. Nici un cuvînt despre abuzurile procurorilor, una dintre temele de campanie ale PSD. În perioada negocierilor și după formarea Guvernului Nicolae Ciucă Klaus Iohannis n-a dat nici un semn că s-ar fi apropiat de pozițiile programatice ale PSD. A rămas aceeași slugă a Bruxellesului.
A impus Coaliției curmarea oricărei discuții despre taxa de solidaritate.

De ce a acceptat, ba chiar în culise, s-a luptat pentru aducerea PSD la Guvernare?
Răspuns categoric:
Pentru a salva PNL de la prăbușire și, mai ales, a coborî PSD în sondaje pînă la punctul în care alegerile anticipate să fie cîștigate de PNL.

Să reamintim că pentru Klaus Iohannis e foarte simplu să declanșeze alegeri anticipate.
Îi cere lui Nicolae Ciucă să demisioneze.
Destrămarea Coaliției de Guvernare duce automat la alegeri anticipate.
Chiar dacă ar vrea, partidele parlamentare n-ar putea evita anticipatele prin formarea unei noi Coaliții.

Cînd va declanșa Klaus Iohannis anticipate?
Cînd strategia sa de dezumflare a PSD va da roade.
Această strategie se vede nu numai în păstrarea lui Klaus Iohannis pe pozițiile sale tradiționale anti-PSD, dar și în impunerea PNL a unei poziții aparte față de Coaliția de Guvernare.

După două săptămîni de funcționare a Guvernului se dezvăluie strategia impusă PNL de Klaus Iohannis:

 1. PNL a trecut voit în plan secund. Și prin predispoziția miniștrilor PSD de a se umfla în pene, imaginea publică e cea de Guvern PSD.
  Prin urmare, erodarea din cauza Guvernării lovește doar în PSD.
 2. Prin Florin Cîțu, unealta mai departe a lui Klaus Iohannis, PNL respinge public, cu larmă publicitară, orice inițiativă de Stînga a PSD.
  Schema e deja știută:
  Liderii PSD fac mare caz de impunerea în Programul Guvernului a unei măsuri de Stînga. În chip automat PNL, prin Florin Cîțu (atenție la șmecherie, nu prin Nicolae Ciucă!) se opune în numele programului de Dreapta. Drogați de mirosul fripturii, liderii PSD renunță. Dacă ar pune piciorul în prag ar însemna destrămarea Coaliției și prin asta pierderea fripturii.
 3. Liderii PNL continuă să susțină public faptul că ei nu cred în Coaliția asta, c-au acceptat alierea cu PSD ținîndu-se cu mîna de nas. Într-o Coaliție veritabilă, bazată pe încredere reciprocă, partenerii caută să arate în public punctele care-i unesc.
  Nici un lider PNL de pînă acum n-a vorbit în public de punctele comune cu PSD. Toți s-au străduit să arate electoratului de Dreapta că n-au avut încotro, dar că la primul prilej vor divorța.

Slăbiciunea Guvernului Nicolae Ciucă, slăbiciunea de esență, constă în falsitate alianței dintre PNL și PSD. Ca și Klaus Iohannis, PNL a acceptat Coaliția cu PSD potrivit principiului:
Fă-te frate cu dracu pînă treci puntea!
Și după ce treci puntea, dă-i una în cap dracului cu ghioaga!

ION CRISTOIU

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button