ACTUALITATE

Polonia va participa la un exercițiu de descurajare nucleară

Polonia va participa la un exercițiu de descurajare nucleară, deoarece se teme că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi butonul nuclear.

Ministrul Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak, a declarat acest lucru joi, citând Euractiv.

„Știm că Putin folosește amenințări legate de utilizarea probabilă a armelor nucleare, așa că răspunsul Alianței Nord-Atlantice este un exercițiu care folosește tocmai acest instrument”, a spus Blaszczak, subliniind importanța de a avea arme nucleare în contextul actual.

Exercițiul de descurajare va implica în principal armata americană, a declarat ministrul, menționând că Polonia va participa și cu arme convenționale.

Acoperirea mediatică a posibilei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei a început să trezească temeri în rândul polonezilor, care își amintesc acum de epoca Războiului Rece, când aproximativ 200 de focoase nucleare sovietice au fost desfășurate pe teritoriul polonez.

Deși polonezii se tem de utilizarea armelor nucleare, 54,1% ar dori ca Polonia să participe la programul NATO de schimb de arsenal nuclear.

Disuasiunea nucleară a fost discutată la recenta reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. Deși Polonia nu are arme nucleare proprii, interesul pentru această problemă a început să crească, în special în rândul oficialilor guvernamentali.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button