SOCIAL

Topul rușinos în care România ocupă primul loc. E un semnal de alarmă pentru părinți

S-a aflat topul rușinos în care România ocupă primul loc. Rezultatele studiului, din păcate, este un semnal de alarmă pentru părinți. Ce se întâmplă cu copiii din România, vedeți în rândurile de mai jos.

România, primul loc într-un top care nu-i face cinste deloc. Ce măsuri se iau România este pe locul 1 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cazuri de obezitate infantilă. Lipsa mișcării fizice reprezintă un factor de risc extrem pentru multe boli grave, printre care afecțiunile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă oficialilor din toate statele să se implice activ în promovarea activităților fizice. Astfel, în România, autoritățile vor porni o campanie, pe baza unor chestionare, completate deja de aproape 2.000 de români.

Lipsa mișcării fizice, cauza principală pentru mai multe boli grave

Totodată, la nivel mondial, estimările arată că lipsa mișcării este principala cauză pentru aproximativ 21-25% din cancerele de sân și colon, 27% din cazurile de diabet și circa 30% din bolile cardiovasculare ischemice.

Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca fiecare țară să le explice locuitorilor cât de important este sportul.

Ce măsuri iau autoritățile din România

Astfel, autoritățile din România au anunțat campania „Activitatea fizică” și i-au invitat pe oameni să completeze un chestionar și să spună dacă săptămânal fac cel puțin 150 de minute de mers în ritm rapid, dans, activități casnice ori jocuri active, dacă se deplasează cu bicicleta ori înoată cel puțin 75 de minute în fiecare săptămână. Grupul țintă al campaniei este reprezentat de cei cu afecțiuni cronice și dizabilități.

Obezitatea, tot mai întâlnită în România

În plus, în România, pe lângă bolile de inimă, obezitatea este una dintre afecțiunile tot mai întâlnite. De altfel, România este pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea la copii. Statistici recente relevă că aproape 40 la sută dintre copiii de la noi au probleme cu greutatea, astfel că medicii atrag atenția că aceste situații sunt tot mai întâlnite și la copii care încă nu au împlinit șapte ani.

Predispoziția către obezitate se poate moșteni, însă părinții trebuie să îi obișnuiască pe cei mici cu un stil de viață mai sănătos, care include o alimentație echilibrată, precum și activități sportive.

Copiii nu mai fac mișcare

„Copilul societăților moderne preferă să stea în fața unui ecran decât să facă mișcare în aer liber. Bună parte din părinți și bunici au impresia că cei mici nu mănâncă suficient și de asta primesc un exces de alimente. Și în al treilea rând, calitatea alimentelor”, a declarat Mihai Craiu, medic primar pediatrie.

Nu în ultimul rând, un stil de viață sănătos poate fi promovat și în unitățile școlare, prin campanii în care să fie antrenați cei mici.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button