Fiecare femeie are un risc mediu pe viață de a dezvolta cancer de sân. Acest lucru se datorează faptului că sexul feminin este un factor de risc.
Cauzele dezvoltării cancerului de sân
Cancerul mamar se dezvoltă atunci când celulele țesutului mamar încep să se dividă necontrolat și să se răspândească în țesuturile din jur.
Cancerul de sân: mituri, adevăruri și motive de optimism
Mutațiile în genele BRCA1 și BRCA2 reprezintă una dintre cauzele cancerului de sân. Studiile științifice arată că mutațiile din gena BRCA1 sunt responsabile pentru 56-87% din riscul de a dezvolta cancer de sân la vârsta de 70 de ani și pentru 33-50% la vârsta de 50 de ani.
Genele BRCA1, BRCA2 sunt cel mai adesea transmise genetic. Dacă rudele dumneavoastră de primă linie au avut cancer de sân – mama, bunica, mătușa, sora – vă recomand să vă faceți un test pentru genele BRCA1 și BRCA2. Faptul că aveți genele nu înseamnă că veți face cancer cu siguranță, dar riscul este dublat. Ar trebui să vă faceți periodic ecografii sau mamografii pentru a vă asigura că nu pierdeți posibila apariție a bolii în viitor. Testele genetice se fac din când în când.
Printre alte motive importante care stimulează dezvoltarea cancerului de sân
lipsa unei sarcini în timpul vieții;
prima sarcină și nașterea după vârsta de 40 de ani;
eșecul de a alăpta;
Debutul precoce al menstruației – înainte de vârsta de 12 ani;
menopauză târzie – după 55 de ani;
obezitate;
abuzul de alcool;
continuarea fumatului;
antecedente de cancer de sân, cancer ovarian;
Vârsta – după vârsta de 50 de ani, există un risc crescut de apariție a cancerului de sân;
Terapia hormonală pe termen lung
Mai mult de jumătate din tumorile din cancerul de sân sunt sensibile la hormonul estrogen. Nivelul de estrogen crește înainte de ovulație și scade cu câteva zile înainte de menstruație. Sarcina și alăptarea blochează producția de estrogeni, oprind menstruația. Pauza menstruală durează cel puțin nouă luni, ceea ce echivalează cu nouă cicluri menstruale. Femeile care nu au copii nu au această pauză. Mai multe cicluri menstruale înseamnă un risc mai mare de a dezvolta cancer.
Prevenire și control de sănătate
Cea mai bună profilaxie împotriva apariției cancerului de sân este un control mamologic anual. În mod tradițional, înainte de vârsta de 40 de ani se face un screening ecografic, iar după 40 de ani se face un screening mamografic.
Sutienul și cancerul de sân: Există o legătură și de ce sutienele sunt inutile?
Structura sânilor se schimbă odată cu vârsta: pierderea densității și creșterea grăsimii corporale. Mamografia vizualizează țesutul mamar mai clar decât ultrasunetele. Dar mamografia poate fi efectuată și până la vârsta de 40 de ani, dacă este indicată de un medic.
Ar trebui să vă verificați sânii în fiecare an
Vă recomand să vă faceți o autoexaminare a sânilor în fiecare lună, în a 5-a-7-a zi după ce menstruația se termină în aceeași zi. Cu toate acestea, autoexaminarea nu este același lucru cu o examinare medicală. O femeie poate simți o umflătură care s-a format, poate observa o mărire a sânului, poate observa un mamelon retractat. Aceste simptome pot indica apariția unui cancer în stadiul al doilea, al treilea sau al patrulea. Dar, la unele femei, cancerul de sân nu este însoțit de un nodul și de o agravare a afecțiunii. În cadrul unui control preventiv, medicul poate vedea cancerul în stadiul zero, cu mult înainte de apariția simptomelor, ceea ce crește șansele de succes al tratamentului și de remisiune.
La bărbați, cancerul de sân se dezvoltă rar, dar mai repede decât la femei, deoarece aceștia au puțin țesut mamar. Iar celulele canceroase se răspândesc rapid în țesuturile din jur. Boala apare, de obicei, într-o formă agresivă.
Cancerul mamar nu se dezvoltă din cauza purtării sutienului, a consumului de zahăr, cafea sau gluten. În 90% din cazuri, apare spontan, indiferent de vârstă și sex.
Pentru a nu rata debutul bolii, programați o vizită la mamologul dumneavoastră. Oferiți un consult medical mamei, surorii, prietenei sau colegului de serviciu. Promovați la copiii dumneavoastră o cultură a vizitelor la medic. Nu vă bazați pe felul în care vă simțiți și pe absența simptomelor clinice de boală.
Aveți grijă de dumneavoastră astăzi pentru un viitor sănătos!
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!