ACTUALITATE

Ungaria blochează planul UE pentru un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina

Ungaria le-a transmis miniștrilor de finanțe ai UE, reuniți la Bruxelles, că nu va susține modificările necesare pentru pregătirea unui pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina anul viitor.

Comisia Europeană va propune miercuri să acorde Kievului împrumuturi concesionale pe o bază mai stabilă, dar inițiativa ar necesita utilizarea spațiului suplimentar disponibil în bugetul UE.

Ministrul ungar de finanțe Mihály Varga le-a spus colegilor săi că nu va susține o astfel de opțiune, care necesită sprijinul unanim al celor 27 de guverne, potrivit Bloomberg.

La începutul acestei săptămâni, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat că țara sa nu va susține un plan de sprijin financiar pe termen lung pentru Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că va oferi un pachet financiar substanțial din partea UE, de până la 1,5 miliarde de euro pe lună, pentru un total de până la 18 miliarde de euro.

UE mai trebuie să aprobe restul de 3 miliarde de euro din pachetul de asistență macrofinanciară de 9 miliarde de euro pentru 2022 promis în luna mai. Dezacordurile cu privire la structura planului au complicat plățile în ultimele luni.

Statele membre nu au căzut de acord dacă ajutorul ar trebui să fie sub formă de granturi sau de împrumuturi concesionale, așa cum a fost cazul până acum. Capitalele s-au confruntat, de asemenea, cu privire la valoarea garanțiilor pe care trebuie să le ofere pentru a împrumuta bani de pe piețe.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button