SĂNĂTATE

5 semne că sănătatea ta mintală este în pericol

În prezent, este foarte important pentru noi să rămânem sănătoși din punct de vedere fizic și mental. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne tratăm cu mai multă atenție: să mâncăm bine, să ne odihnim și să reacționăm la toate semnalele pe care ni le transmite corpul nostru.

A avea grijă de noi înșine în astfel de perioade dificile nu este un lux, ci o necesitate urgentă, deoarece bunăstarea noastră depinde de sănătatea noastră mentală și fizică.

Este destul de dificil să ne urmărim starea de sănătate mintală atunci când suntem foarte ocupați și epuizați, dar există câteva lucruri simple la care trebuie să fim atenți și care pot fi un indiciu că sănătatea noastră mintală este în pericol.

Nutriționistul Jess Hilliard a vorbit pentru The Sun despre cinci semne clare care arată că sănătatea ta mintală este în pericol.

Ești suprasolicitat și faci multă mișcare
Dacă v-ați împovărat cu o mulțime de muncă suplimentară, oboseala acumulată poate contribui în mare măsură la anxietate, depresie și, în cele din urmă, poate duce la epuizare.

În acest caz, veți observa simptomele surmenajului: fluctuații de greutate, oboseală constantă, lipsă de somn și senzații frecvente de oboseală. Acest lucru, la rândul său, poate duce la slăbirea sistemului imunitar.

Studiile au arătat că cei care lucrează 55-65+ ore pe săptămână au o sănătate mintală semnificativ mai proastă decât cei care lucrează mai puțin de 40 de ore pe săptămână. Cei care muncesc prea mult prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială.

Suprasolicitarea ne poate afecta obiceiurile alimentare, nivelul de stres, consumul de alcool, somnul și activitatea fizică.

Mănânci prea multă mâncare nesănătoasă
O dietă sănătoasă are un efect benefic asupra sănătății mintale. O meta-analiză realizată în zece țări diferite a constatat că o dietă bogată în fructe, legume, pește, cereale integrale, ulei de măsline și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi a fost asociată cu un risc redus de depresie.

Cercetările au arătat, de asemenea, că persoanele care mănâncă multă mâncare nesănătoasă (bogată în grăsimi saturate, săracă în fibre, puține fructe și legume) cu o densitate nutritivă mai mică au mai puțin hipocampus stâng – o zonă a creierului asociată cu stresul, depresia – a cărei scădere este unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer .

Deși motivul pentru care aceste alimente reduc dimensiunea acestei zone a creierului nu este încă clar, nu există nicio îndoială că o dietă bine echilibrată și un consum limitat de alimente nesănătoase și procesate vă pot susține creierul și sănătatea mentală.

Nu primești suficiente proteine
Proteinele sunt importante pentru sănătatea mușchilor și a creierului. S-a observat că aportul de proteine este legat de niveluri ridicate de dopamină, care controlează reglarea dispoziției în creier.

Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi care ajută organismul să repare fibrele musculare. Unii aminoacizi nu pot fi produși în mod natural în organism, așa că trebuie să îi suplimentăm cu alimente sau vitamine.

Recomandarea este de aproximativ 45 g de proteine pe zi pentru femei și 55 g pentru bărbați.

Nu dormiți bine sau nu dormiți suficient.
În ciuda faptului că se simt frecvent obosiți în timpul zilei, multe persoane stresate au probleme în a adormi sau în a rămâne adormite pe timpul nopții, ceea ce poate avea un impact enorm asupra sănătății mentale.

Dacă nu reușiți să adormiți în ciuda zilei încărcate și a oboselii, s-ar putea ca hormonii de stres să provoace o excitație crescută, perturbând echilibrul dintre somn și starea de veghe. Acest lucru creează un cerc vicios, deoarece situațiile stresante sunt mult mai greu de gestionat atunci când ești obosit, ceea ce duce la și mai mult stres.

Nu mănânci suficient pește
Este important să consumați suficient omega-3, deoarece afectează sănătatea creierului și sănătatea mentală. Se găsește în peștele gras, semințele de in, nucile și uleiul de măsline. Transmiterea semnalelor celulare și structura membranelor celulare din creier sunt modificate de acizii grași omega-3, care pot acționa ca un antidepresiv.

Studiile din acest domeniu arată efectele pozitive ale utilizării acizilor grași omega-3 pentru tratarea depresiei, precum și a depresiei asociate cu tulburarea bipolară.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button