Jurnaliștii de la Zona de Securitate informează că așa-zisa „Criză umanitară” invocată de Tiraspol este creată tot de… Tiraspol și afectează populația de rând.
În Transnistria, maningul nu e stopat.
Tiraspolul mintează în continuare criptovaluta, nu la capacitățile maxime, dar nu s-au oprit. Informație confirmată inclusiv de un inginer de la TECHNOPARK. Pe ce, în mod sigur, esconomisesc separatiștii – sunt clădirile sociale și infrastructura publică.
Uzina Metalurgică lucrează, da, are doar un program restrâns. Și nu neapărat că nu ar avea energie și gaz, dar pentru că nu are materie primă. Agenția de Mediu nu a oferit autorizație la importul de deșeuri metale în noiembrie. Zona de Securitate mai informează că Uzina de Ciment tot din Râbnița funcționează noaptea.
Gazul pentru aceste „văcuțe” dătătoare de „lapte” pentru bugetul separatist este folosit din contul economiei făcută pe măsurile aplicate direct oamenilor: apă caldă doar pe ore, transportul electric, la fel, pe ore, școlile două săptămâni au fost total deconectate, iar la revenire au temperaturi joase în clase. În regiune practic toate instituțiile educaționale și multe din clădirile sociale sunt gazificate”.
„Crizele din ultimii ani au scos în prim plan vulnerabilitățile statului, dar și interdependențele între cele două maluri ale Nistrului, observă experții Organizației Inițiativa pentru Pace. Tiraspolul nu mai pretinde că ar avea contract cu Gazprom, sau că Moscova ar fi agreat vreodată livrarea gratuită a gazelor în stânga Nistrului și recunosc că livrările în regiune depind de relațiile Gazprom – Moldovagaz. Chișinăul urmărește atent acțiunile Tiraspolului.
În primul rând să nu umble la robinet, „oprindu-și” cantitățile dorite de gaz, sau chiar sistând livrările spre malul drept prin gazoductul transbalcanic. Ar fi o ultimă măsură disperată a Tiraspolului, deoarece ar duce la ruperea contactelor cu Chișinăul și ar crea riscuri reale de sistare de către Ucraina a tranzitului spre regiune, la solicitarea Chișinăului.
În al doilea rând a existat pericolul livrării „directe” a gazului pentru regiunea transnistreană, separat de angajamentele contractuale cu Moldovagaz. Pretinsul lider al regiunii Krasnoselski, în ultimele 6 luni, spune că a trimis lunar demersuri la Moscova pentru a rezolva problema livrărilor de gaze. Trigger pentru epistole a servit reducerea volumului gazului, care a explodat în septembrie, odată cu creșterea consumului. Săptămâna trecută o delegație a deputaților de la Tiraspol s-a aflat la Moscova în căutare de gaz. Faptul că Krasnoselski a trimis deputații, nu „miniștri” și nu a mers personal, indică clar că alte întâlniri decât cu deputați ruși nu au putut obține… Totuși trebuie să recunoaștem că problema principală a Tiraspolului este că Moscova are alte priorități la moment, nu că nu ar avea deloc soluții. În actualele circumstanțe, cel mai probabil atât Chișinăul, cât și Tiraspolul, va rămâne la 5.7 milioane m3 pe zi, bucurându-se de rezervele pentru 2 luni de gaz și păcură (la Chișinău) și cărbune (la Tiraspol)”, conchide I4P.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!