Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
POLITICĂ

Acord semnat! România și R. Moldova vor coopera în domeniul securității cibernetice

România și Republica Moldova au semnat un acord de cooperare în domeniul securității energetice.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) din Republica Moldova și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din România au semnat, recent, un acord important de cooperare în domeniul securității cibernetice.

Părțile au convenit să semneze documentul pentru a facilita schimbul de informații referitoare la incidente sau evenimente de securitate cibernetică, ce ar putea afecta rețelele operate de cele două părți, dar și să realizeze schimb de bune practici în acest sens.

Astfel, în conformitate cu prevederile acestui acord, România și Moldova vor coopera în abordarea incidentelor de securitate cibernetică, vor realiza schimb de informații privind politicile de securitate cibernetică, riscurile, vulnerabilitățile și cele mai bune practici în domeniu, schimb de informații în procesele investigative, dar și vor identifica proiecte la care să poată participa în comun.

„Suntem convinși că această cooperare va contribui substanțial la dezvoltarea relațiilor bilaterale, în beneficiul securizării spațiului cibernetic comun, precum și va contribui la consolidarea capacităților angajaților. Vom coopera, de asemenea, în vederea sporirii conștientizării în domeniu prin programe de formare comune și vom identifica posibilități de studiere/desfășurare a unor exerciții comune de securitate”, a precizat Gheorghe Pantaz, directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Chișinău.

Grație acordului, vor fi identificate oportunități de cooperare și schimb academic în domeniul cercetării și dezvoltării științifice; vor fi organizate programe de studii științifice, precum și vor fi dezvoltate acțiuni comune de combatere a atacurilor cibernetice.

În cadrul evenimentului de semnare a documentului, părțile au subliniat importanța cooperării dintre cele două organizații pentru dezvoltarea capacităților în domeniul securității cibernetice și și-au reafirmat angajamentul de a contribui în mod constructiv la punerea în aplicare a inițiativelor comune de cooperare în domeniu.

La rândul său, adjunctul directorului DNSC, Ionuț-Andrei Iacoboaiei, și-a exprimat disponibilitatea de a desfășura activități de extindere a sferei de aplicare a cooperării bilaterale în domenii de interes comun și de a dezvolta cadrul și sprijinul pentru un mediu bazat pe egalitate și echitate între drepturi și îndatoriri.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button