Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
POLITICĂ

Dacian Cioloș, avertisment după „amenda” de 7,5 miliarde de euro care vizează Ungaria: ”Pentru cei care l-au pus pe Niculae Bădălau la Curtea de Conturi a României”

Europarlamentarul Dacian Cioloș a reacționat după ce Comisia Europeană a anunțat că ar putea tăia 7,5 miliarde de euro din fondurile din fondurile destinate Ungariei, notează Ziare.com.

Cioloș susține că ”este primul moment în care se vede puterea mecanismului prin care fondurile europene sunt condiționate de funcționarea statului de drept”, dar consideră și că ”marja de furt din banii europeni se îngustează”.

”Pentru cei care l-au pus pe Niculae Bădălau la Curtea de Conturi a României, care trebuie să aibă grijă de cheltuirea banilor publici, și care îi țin în brațe pe alții ca el, am o veste proastă:

Comisia Europeană a confirmat azi propunerea făcută Consiliului de a tăia 7,5 miliarde de euro din fondurile structurale destinate Ungariei, pentru că Viktor Orban nu ia măsuri anticorupție și împotriva conflictului de interese în achiziții publice.

Acesta este primul moment în care se vede puterea mecanismului prin care fondurile europene sunt condiționate de funcționarea statului de drept, un mecanism pe care l-am propus ca șef de grup politic european și care, acum, funcționează pentru toate țările UE.

Cazul Guvernului Orban, care vrea doar beneficiile UE, fără să respecte și valorile europene, este definitoriu. PNRR-ul Ungariei, amânat mai bine de un an, a fost azi aprobat, dar cu o listă lungă de condiții referitoare la statul de drept, pe care, dacă nu le respectă, nu primește niciun euro.

Asta arată un singur lucru: marja de furt din bani europeni, banii noștri, de altfel, se îngustează considerabil. Vremea politicienilor, inclusiv din România, care mai speră că pot face legi de care să beneficieze ei înșiși se termină”, a scris Cioloș pe Facebook.

Ungaria ar putea rămâne fără 7,5 miliarde de euro din PNRR

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 29 noiembrie, o evaluare privind Ungaria în care arată că statul nu a progresat suficient în reforme şi trebuie să îndeplinească o serie de jaloane esenţiale pentru fondurile de Redresare şi Rezilienţă, conform unui comunicat de presă al Executivului european.

Comisia Europeană consideră că, „deşi au fost făcuţi paşi, încă există un risc pentru bugetul UE, în contextul în care măsurile de remediere care mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală şi orizontală”, potrivit sursei citate.

„Deşi o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfăşurare, Ungaria nu a reuşit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiţionalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, aşa cum se angajase. Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorităţii de integritate nou înfiinţate şi la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală”, mai indică sursa menţionată.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button