Minele de aur de la Gurabarza, Hunedoara, au produs sute de tone de aur. Au fost închise, însă febra aurului nu i-a părăsit pe localnici, care cunosc bogățiile uriașe din adâncuri, scrie adevarul.ro.
După 1990, în doar câțiva ani, întreaga industrie auriferă care dăinuia de mai multe secole în zona Bradului din Munții Metaliferi s-a prăbușit, lăsând în urmă o vastă întindere de ruine, o mulțime de așezări minerești părăsite și o tradiție a mineritului adânc înrădăcinată în cultura moților.
În cele aproape două decenii de la închiderea exploatărilor, mirajul aurului ascuns în măruntaiele munților nu i-a părăsit pe localnici. În zona Barza – Musariu din Hunedoara, unde au funcționat cele mai bogate mine de aur, pădurile care acoperă munții ascund zeci de intrări în subteran, folosite de-a lungul timpului de mineri.
Unele, cum este galeria Treptele Romane, datează din secolul al doilea și reprezintă una dintre puţinele mine antice păstrate în condiţii bune pe teritoriul României. Și-a primit numele de la faptul că la capătul celor aproape 200 de metri ai săi mai pot fi văzute scări dăltuite în piatră, specifice minelor din vremea romanilor.
Din fundul ei, alte tuneluri miniere formau un labirint subteran uriaş şi neregulat, pe care oamenii l-au săpat în căutarea filoanelor de aur.
Și alte locuri din zonă au păstrat vestigii ale unor exploatări miniere antice din vremea dacilor și romanilor.
Febra aurului după închiderea minelor din Munții Metaliferi
În apropiere, la mina Musariu, la Ruda și la Barza și în locuri mai puțin cunoscute, aflate acum în stăpânirea pădurii, alte numeroase guri de mină înființate de-a lungul timpului se înșiruie ca niște centuri în jurul aproape fiecăruia dintre versanții din ținutul aurului.
Imagine: Gurabarza Treptele Romane Ruda Foto Daniel Guță
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!