Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETE

De unde își ia Rusia banii pentru război, în ciuda sancțiunilor – Analiză

Sancțiunile ar putea reduce fluxul de numerar către visteria Rusiei, dar nu îl vor opri complet. Prin urmare, Rusia va avea în continuare fonduri pentru a-și continua războiul împotriva Ucrainei, deși într-o măsură mai mică. Bancherul de investiții Serhii Fursa a declarat acest lucru ieri, în cadrul emisiunii postului de televiziune FREEDOM TV.

El a remarcat că, în primul rând, Rusia are o economie internă funcțională, o producție internă.

În al doilea rând, până de curând, vânzările de petrol au fost factorul cheie care a stat la baza intrării de dolari în Rusia. Abia acum se impune embargoul asupra petrolului rusesc, iar scăderea veniturilor rusești, înregistrată încă din noiembrie, va afecta economia. Dar Rusia va găsi în continuare bani pentru a produce rachete. Experiența altor țări militarizate care au fost supuse unor sancțiuni timp de decenii stă mărturie în acest sens.

„Uitați-vă la Iran, este sub sancțiuni de 40 de ani. Situația economică a țării este groaznică, s-au degradat în toți acești 40 de ani, dar încă mai au ceva bani pentru a nitui rachete. De aceea, Coreea de Nord este încă în viață, în ciuda tuturor sancțiunilor lumii. Oamenii mănâncă o farfurie de orez pe zi, dar ei lansează constant rachete în mare (în lunile octombrie și noiembrie, Coreea de Nord a lansat în mod repetat rachete balistice spre Marea Japoniei – n.r.)”, a citat Fursa.

Prin urmare, efectul sancțiunilor nu înseamnă că Rusia nu va avea bani pentru armament.

„Mai ales că există o „grăsime” acumulată în ultimii ani, care acum se epuizează treptat, dar care le permite să își finanțeze bugetul. Pur și simplu au trăit cu un excedent bugetar timp de zeci de ani, acești bani s-au acumulat, iar acest lucru le permite, cu o economie în scădere și cu posibilități semnificativ limitate de importuri tehnologice, să producă cumva ceva”, a adăugat expertul.

Cu toate acestea, Rusia a resimțit deja efectele sancțiunilor, care încă afectează economia rusă.

„Faptul că sancțiunile nu au ucis economia rusă este o poveste complet diferită. Este foarte greu să o omori”, a spus Fursa.

Opt pachete de sancțiuni antirusești din partea Uniunii Europene sunt deja în vigoare, iar Comisia Europeană a anunțat astăzi un al nouălea pachet. Fursa consideră că, dintre toate restricțiile adoptate, embargoul petrolier este cea mai eficientă presiune asupra Rusiei.

„Faptul că acum sunt impuse mai multe sancțiuni este pur și simplu rezultatul faptului că agresiunea Rusiei continuă. De fapt, odată ce embargoul asupra petrolului este în vigoare, nu mai este posibil să se găsească sancțiuni mai eficiente. Toate sancțiunile cele mai puternice au fost deja impuse”, a spus el.

De asemenea, ar putea fi eficientă și întreruperea accesului tuturor băncilor rusești la sistemul bancar internațional SWIFT. Cu toate acestea, Europa nu va accepta acest lucru în acest moment, deoarece continuă să cumpere gaz rusesc, chiar dacă în cantități mai mici. Ungaria, de exemplu, și-a prelungit contractele cu Gazprom. În mod corespunzător, trebuie să dispară și plățile pentru gaz. De aceea, sancțiunile nu sunt impuse nici pentru absolut toate băncile rusești, a adăugat expertul.

Astfel, sancțiunile au un efect cumulativ și, cu cât vor dura mai mult, cu atât mai puternic va fi efectul lor asupra economiei rusești.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button