ACTUALITATE

Erdogan a avertizat Grecia că rachetele turcești ar putea ajunge la Atena

Turcia a avertizat Grecia că o rachetă ar putea lovi capitala elenă dacă „nu vă păstrați calmul”, intensificându-și și mai mult retorica împotriva Atenei, notează Politico.

„Am început acum să ne producem propriile rachete”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul unui discurs susținut duminică la Samsun, în nordul Turciei.

„Bineînțeles că această producție îi sperie pe greci. Când spui „taifun”, grecii se sperie și spun: „Va lovi Atena”. Ei bine, bineînțeles că va lovi.”

Tayfun este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune dezvoltată de Turcia. Racheta a fost testată în octombrie deasupra Mării Negre și și-a atins ținta la o distanță de aproximativ 560 de kilometri, mai mult decât dublul razei de acțiune a rachetelor actuale din arsenalul Turciei.

„Dacă nu vă calmați, dacă încercați să cumpărați ceva (pentru arme) de aici și de acolo, din America până în insule, o țară ca Turcia nu va fi un spectator. Trebuie să facă ceva”, a adăugat Erdogan.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, în apropierea coastei turcești.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat Grecia să înceteze militarizarea insulelor din Marea Egee, în caz contrar Ankara va „lua măsurile necesare pe teren”.

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, țările vecine nu au reușit să găsească un teren comun de zeci de ani din cauza unei serii de dispute bilaterale, inclusiv granițele maritime, revendicările reciproce asupra unui platou continental și disputa de lungă durată cu Cipru.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button