POLITICĂ

Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare a scăzut acum – Scholz

Riscul ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare într-un război împotriva Ucrainei a scăzut ca răspuns la presiunea internațională.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat acest lucru, potrivit Reuters.

„Războiul continuă cu o brutalitate neschimbată”, deși în acest moment unele lucruri s-au schimbat. Rusia a încetat să mai amenințe cu utilizarea armelor nucleare. Aceasta este o reacție la faptul că comunitatea internațională a marcat o linie roșie”, a declarat Scholz.

În ciuda diferențelor profunde, este important ca dialogul cu Kremlinul să continue, a adăugat liderul german.

Scholz a spus că Putin trebuie să oprească războiul, dar după aceea este gata să discute cu Rusia despre controlul armelor în Europa, adăugând că acest lucru a fost propus înainte de război.

Apărând sprijinul Germaniei pentru Ucraina, despre care criticii de la Kiev și din alte părți ale Europei au spus că a fost prea reținut, Scholz a declarat că, după SUA, Germania a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de arme.

„Facem tot ce putem pentru a preveni un război direct între Rusia și NATO. Într-un astfel de conflict vor exista doar învinși – în toată lumea”, a spus el.

Putin a declarat miercuri că riscul unui război nuclear este în creștere, dar a insistat că Rusia nu și-a „pierdut mințile” și că își vede arsenalul nuclear ca pe un mijloc de descurajare pur defensiv.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button