Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MOLDOVA

Moldova va da în judecată Gazprom pentru neexecutarea contractului

Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că Chișinăul va da în judecată compania rusă Gazprom pentru nerespectarea contractului

„Criza energetică prin care trece în prezent Republica Moldova este cauzată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun acest lucru. Dacă această companie și-ar respecta astăzi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică ar dispărea și toată lumea ar fi asigurată cu gaz și energie”, a declarat vicepremierul moldovean.

„Faptul că suntem obligați să cumpărăm gaz și energie electrică de pe piață este vina Gazprom, iar avocații noștri au stabilit deja detaliile pentru a da în judecată compania rusă pentru nerespectarea contractului. Și vom cere și compensarea pierderilor colaterale, pentru că a trebuit să redistribuim bani de pe alte segmente și să luăm credite din cauza lor”, a adăugat el.

Spingu a reamintit că Moldovagaz a semnat un contract cu Gazprom și că acesta nu a cerut să îl rupă sau să schimbe condițiile pentru a întrerupe livrările de gaze: „Pur și simplu își ignoră obligațiile. Și vor plăti pentru asta”.

România începe să livreze gaze către Republica Moldova
La începutul toamnei anului 2022, Kremlinul a început să testeze sistemul energetic moldovenesc. În octombrie, a redus livrările de gaze cu 30% din volumul contractat. Și, de fapt, de la 1 noiembrie a redus gazele la jumătate. Această reducere a însemnat că Moldova își pierdea și principala sursă de energie electrică.

În noiembrie, Gazprom a amenințat că va reduce și mai mult livrările de gaze către Moldova, dar apoi s-a răzgândit. În schimb, Rusia a început să acuze Moldova de stocarea unei părți din gazul rusesc primit în Ucraina.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button