Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Femeile soldat care luptă împotriva rușilor. Povestea tinerei din armata Ucrainei

Atunci când Anastasia Mokhina, în vârstă de 25 de ani, a îmbrăcat uniforma și s-a grăbit cu soțul ei pentru a ajuta Ucraina să se apere în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, și-a dat seama rapid că armata nu era bine pregătită pentru un aflux de femei voluntare, notează apnews.

Așa că fratele ei vitreg mai mare, Andrii Kolesnyk, care a fost împiedicat să facă serviciul militar din cauza unui handicap din copilărie, și soția sa, Kseniia Drahaniuk, s-au mobilizat acasă pentru a-i trimite obiectele necesare. Vestea s-a răspândit rapid în rândurile soldaților că intendenții amatori se concentrau pe nevoile specifice ale femeilor și s-a născut o operațiune de aprovizionare autohtonă pentru soldații de sex feminin.

Acum, un grup de voluntari numit „Zemliachky” – tradus aproximativ prin „femei compatrioate” – le servește multora dintre cele 57.000 de femei din armata ucraineană cu cizme, uniforme, tuburi pentru a face pipi în picioare, sutiene fără fir, lenjerie de corp termică, medicamente, plăci antiglonț de dimensiuni potrivite pentru vestele lor antiglonț și pachete de îngrijire cu articole precum loțiuni, șampon, pastă de dinți și produse de igienă feminină.

Pe scurt, grupul umple lacunele neanticipate din propria operațiune de aprovizionare a armatei ucrainene.

„Armata noastră nu a fost pregătită pentru faptul că atât de multe femei vor apărea în armată”, a declarat Drahaniuk, o jurnalistă de 26 de ani din Ialta, în Crimeea acum ocupată, stând în fața unor rafturi metalice aprovizionate cu cizme și uniforme militare.

În prezent, cel puțin 6.000 de femei ucrainene au fost desfășurate pe front sau în apropierea acestuia, în roluri precum paramedici și ofițeri de informații, dar și lunetiști și artileriști.

Ele s-au alăturat luptei într-o țară în care toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să plece, în temeiul legii marțiale adoptate după invazia Rusiei.

Când a început, asociația a externalizat producția de uniforme pentru femei, dar de atunci le-a proiectat și produs de la o fabrică din orașul Kharkiv, situat în nord-estul țării.

Totul a început cu o nevoie exprimată de Mokhina, a reamintit Drahaniuk: „Am nevoie de balsam de buze și de cremă de mâini, pentru că mâinile mele crapă în frig și este o durere”.

Zemliachky a ajutat la distribuirea unui sprijin în valoare de peste 1 milion de dolari – aproximativ o cincime din această sumă prin donații directe, iar restul prin sprijin în natură. Printre contribuitorii săi corporativi se numără firme de furnizare de materiale medicale, saloane de înfrumusețare și industria jocurilor de noroc, a declarat Drahaniuk.

Toți ucrainenii au fost afectați de războiul președintelui Vladimir Putin în țara lor, care a extins un conflict care a început în 2014, când separatiștii pro-ruși din estul Donbasului s-au răsculat împotriva guvernului de la Kiev, iar Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea din sudul țării.

Femeile, în moduri mari și mici, au dus greul: milioane de persoane au fugit din țară, adesea cu copii sau rude în vârstă în spate. Observatorii drepturilor omului spun că unele dintre cele care au rămas au fost violate, abuzate sexual sau brutalizate în alt mod. Ca și în cazul multor civili ucraineni, un număr incalculabil de persoane au fost rănite sau ucise în atacurile rusești.

„Nu am știut ce să fac. Am vrut doar să fac ceva”, a declarat Mokhina, care a lucrat ca specialist în semnale și comunicații și cu unități de apărare teritorială în Kiev. „Am vrut doar să ripostăm. Așa că eu și tatăl meu am spus: „Vom merge” – și am mers direct la postul militar din apropiere”.

După izbucnirea războiului, armata ucraineană a echipat multe femei cu uniforme sau cizme bărbătești de dimensiuni mici. În ultimele luni, ca parte a răspunsului său, Zemliachky și-a creat modelele pentru a ține cont de corpurile, dimensiunile și nevoile femeilor.

Zeci de comenzi vin și pleacă zilnic cu camionul, trenul și curierul, iar un depozit transformat în două camere din nord-estul Kievului servește drept showroom unde femeile aflate în concediu pot ridica ele însele produsele – puse la dispoziție gratuit.

Odată, își amintește Drahaniuk, a primit un telefon prin care i se indica faptul că o comandă de 10 uniforme și perechi de pantofi trebuia redusă la cinci – după ce un atac rusesc a costat într-o noapte cinci vieți.

„Ei chiar își dau viața pentru libertatea țării noastre”, a spus ea.

Săptămâna trecută, o pereche de femei în trening a atras o îmbrățișare plină de bucurie din partea lui Drahaniuk când au intrat în sala de aprovizionare pentru a colecta echipament nou, lăudându-se cu sprijinul lui Zemliachky, care merge dincolo de echipament – cum ar fi postarea online a unor povești cu portrete personale ale femeilor soldați sau a unor videoclipuri de antrenament.

Activitățile militare ale unor voluntari ca ea ar putea remodela imaginea femeilor în ceea ce mulți consideră a fi o societate dominată de bărbați.

„După victoria Ucrainei, comportamentul bărbaților față de femei se va schimba”, a declarat Drahaniuk. „În viața civilă, vor exista femeile care au luptat și bărbații care nu au luptat, iar acest lucru ar putea schimba lucruri precum avansarea profesională, salariile, chiar și cultura femeilor în societate… pentru a avea mai mult respect din partea bărbaților.”

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button