Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ACTUALITATE

Marea Britanie și Spania se apropie de un acord privind Gibraltarul după Brexit

Marea Britanie este aproape de a ajunge la un acord asupra unui nou tratat privind relația Gibraltarului cu Uniunea Europeană după Brexit, în urma unor discuții reușite la Madrid cu guvernul spaniol.

Negocierile de revizuire a relației Gibraltarului cu UE după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar se desfășoară pe două fronturi – între Spania și Marea Britanie, care este responsabilă de politica externă a Gibraltarului, și, mai recent, între Comisia Europeană și guvernul britanic.

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albarez, a declarat miercuri seară că guvernele spaniol și britanic au convenit să facă „progrese rapide” în rezolvarea diferendelor privind călătoriile fără vize între cetățenii din Gibraltarul britanic și spațiul Schengen.

Acest lucru ar atenua impactul unui Brexit dur asupra persoanelor care locuiesc în Gibraltar și asupra celor care fac naveta zilnic pentru a munci pe partea spaniolă a frontierei.

„Spania este pregătită să ajungă la un acord”, a declarat Albarez în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său britanic James Cleverley, după întâlnirea de la Madrid. Ministrul șef al Gibraltarului, Fabian Picardo, a participat la reuniune prin teleconferință.

Discuția de miercuri s-a axat pe o propunere detaliată prezentată de Comisie luna trecută – și aprobată de Spania – de a elimina gardul de la frontiera terestră a Gibraltarului și de a muta controalele vamale la aeroportul și portul Gibraltarului. Gardul a fost o sursă de controverse istorice.

„Suntem mai aproape de un acord acum decât eram la începutul reuniunii”, a declarat Albarez, adăugând că negocierile „progresează într-un ritm bun”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button