Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETE

Propagandă și manipulare pe banii românilor. Presa plătită de PSD și PNL din bani publici a ignorat desființarea instituției care trebuie să analizeze plagiatul din teza de doctorat a premierului Ciucă

Marile trusturi de presă controlate de afaceriști conectați la politică au ignorat complet miercuri cel mai important scandal al zilei: desființarea prin proiectul legii Educației a instituției care trebuie să analizeze sesizările de plagiat din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Digi 24, Antena 3, Realitatea TV și România TV au ignorat total subiectul lansat de Edupedu.ro.

Cenzurarea subiectelor contondente pentru PSD, PNL, premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis a devenit o practică obișnuită pentru cele patru trusturi media în acest an.

Ignorarea totală a temelor cu potențial negativ pentru PSD și PNL vine pe fondul plăților de zeci de milioane de euro de la aceste partide către presă. Europa Liberă a arătat că doar în primele cinci luni ale lui 2022, PSD a utilizat din subvenția pentru presă și propagandă peste 22,4 milioane de lei (4.5 milioane de euro), iar PNL a plătit 14,7 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro).

Cum a fost reflectat în presă scandalul desființării Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU):

Televiziunile de știri care nu au acoperit subiectul nici în dezbaterile de seară (programul cel mai urmărit), nici pe site:

Realitatea TV. E controlată de Maricel Păcuraru, afacerist condamnat la închisoare pentru corupție. A făcut aproape 3 ani de închisoare

Digi24. E controlată de controversatul Zoltan Teszari, cu afaceri în telecom și energie

Antena 3. E fondată de Dan Voiculescu, afacerist și om politic condamnat la 10 ani de închisoare. A făcut 3 ani de închisoare. Statul a recuperat puțin peste 18 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, plus produsul infracțiunii de peste 20 de milioane de euro, în total 80 de milioane de euro

România TV. E fondată de Sebastian Ghiță, fugit în Serbia.

Televiziunile de știri care au acoperit subiectul:

TVR: a fost subiect la Știrile TVR de la ora 20.00, și pe site
TVR Info: a fost subiect pe durata zilei, atât ca știre, cât și ca temă de dezbatere
B1 TV: A fost subiect și la dezbaterea de seară, și pe parcursul zilei, și pe site

De remarcat că nici site-ul stirileprotv.ro nu a preluat subiectul.

PSD și PNL investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă

Context. PSD și PNL investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă. Cele două partide au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022, potrivit unei analize EuropaLibera.ro. Legătura secretă între partide și site-urile care promovează mesajele PSD și PNL s-a întărit în 2022, iar sumele aruncate în joc s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. Pe baza contractelor, partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, scrie Europa Liberă.

Primii doi jucători în piața media sunt astfel PSD și PNL. În primele cinci luni ale lui 2022, social-democrații au utilizat din subvenția pentru presă și propagandă peste 22,4 milioane de lei (4.5 milioane de euro), iar PNL a plătit 14,7 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro).

Comparativ cu datele din 2021, se observă dublarea sumelor. PSD a sărit de la 11,8 milioane de lei, în primele cinci luni ale anului trecut, la 22,48 milioane de lei în 2022.

Liberalii au plusat și ei de la 6,4 milioane de lei în primele cinci luni din 2021, la 14,7 milioane de lei în intervalul ianuarie – mai 2022.

Rețeta este următoarea: partidele încasează sume consistente ca subvenție, peste 210 milioane de lei în 2022 (42 de milioane de euro), iar banii încasați lunar pleacă ulterior spre presă, prin intermediul unor contracte care sunt ținute la secret. Datele oficiale de anul trecut indică un fenomen clar: aproape jumătate din subvenția cheltuită de PSD și PNL a avut un singur destinatar: presa. Din acest moment intervine secretomania de partid. Marile partide răspund cu greu solicitărilor venite în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button