Ministrul de externe al Rusiei a avertizat din nou marți Ucraina că trebuie să se demilitarizeze, amenințând cu noi acțiuni militare și acuzând în mod fals Kievul și Occidentul că au alimentat războiul care a început cu invazia Moscovei.
Serghei Lavrov a declarat că Ucraina trebuie să elimine orice amenințare militară la adresa Rusiei – în caz contrar, „armata rusă (va) rezolva problema”. Comentariile sale au reflectat, de asemenea, afirmațiile nefondate persistente ale Kremlinului potrivit cărora Ucraina și aliații săi occidentali sunt responsabili pentru războiul de 10 luni, care a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat milioane de persoane.
Rusia a lansat războiul la 24 februarie, invocând o amenințare la adresa securității sale și un complot pentru a aduce NATO la ușa sa. Lavrov a reiterat marți că Occidentul alimentează războiul din Ucraina pentru a slăbi Rusia și a declarat că depinde de Kiev și Washington cât va dura conflictul.
„În ceea ce privește durata conflictului, mingea este de partea regimului (de la Kiev) și a Washingtonului care stă în spatele său”, a declarat Lavrov pentru agenția de presă de stat Tass. „Ei pot opri rezistența fără sens în orice moment”.
„Nici mobilizarea totală, nici căutarea panicată de muniție, nici contractele secrete cu Iranul, nici amenințările lui Lavrov nu vor ajuta”, a spus el. „Ucraina va demilitariza FR (Federația Rusă) până la capăt, îi va alunga pe invadatori din toate teritoriile ocupate. Așteptați finalul în tăcere…”.
Cu o zi mai devreme, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat într-un interviu pentru Associated Press că guvernul său dorește un summit pentru a pune capăt războiului, dar că nu anticipează participarea Rusiei.
Kuleba a declarat că Ucraina dorește un summit de „pace” în termen de două luni, cu secretarul general al ONU, António Guterres, în calitate de mediator. Dar el a mai spus că Rusia trebuie să se confrunte cu un tribunal pentru crime de război înainte ca țara sa să discute direct cu Moscova.
Ambele declarații ilustrează cât de complexe și dificile ar putea fi orice încercare de a pune capăt războiului. Ucraina a declarat în trecut că nu va negocia cu Rusia înainte de retragerea completă a trupelor sale, în timp ce Moscova insistă că câștigurile sale militare și anexarea din 2014 a peninsulei Crimeea nu pot fi ignorate.
Mărturisind greutățile războiului, familiile prizonierilor de război ucraineni care se crede că sunt deținuți de Rusia au declarat marți că perioada sărbătorilor de Crăciun este deosebit de dureroasă și au făcut apel la mai multe eforturi pentru a-i aduce pe cei dragi înapoi acasă.
Nici Ucraina, nici Rusia nu au dezvăluit numărul exact de prizonieri de război pe care îi dețin, în timp ce sute de persoane au fost eliberate în cadrul schimburilor de prizonieri. Soțul Irynei Latysh, Yevhen, a fost capturat exact acum 300 de zile, în primele zile ale războiului, iar ea spune că Crăciunul nu este la fel fără el.
„Împreună decoram bradul de Crăciun anul trecut pe vremea asta”, a spus ea în lacrimi. „Am pus împreună steaua, decorațiunile”.
Anchetatorii ONU pentru drepturile omului au avertizat că prizonierii de război ucraineni par să se confrunte cu rele tratamente „sistematice” – inclusiv tortură – atât atunci când sunt capturați, cât și atunci când sunt transferați în zone controlate de forțele rusești sau de Rusia însăși.
Sursa AP
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!