RĂZBOI

Rusia speră să reia ofensiva – Stoltenberg

Acțiunile Kremlinului demonstrează planurile Rusiei de a-și relua ofensiva în Ucraina, în timp ce invitația de a negocia este doar o încercare de a câștiga timp pentru a se pregăti. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut această afirmație într-un articol publicat în Financial Times.

El a reamintit că Rusia a mobilizat aproximativ 200.000 de noi soldați în ultimele luni, iar evenimentele de pe câmpul de luptă au arătat că liderii nu acordă atenție pierderilor. În paralel, Moscova încearcă să negocieze arme și muniții cu alți aliați autoritari, în special cu Iranul.

„Rusia speră să înghețe războiul pentru a avea timp să se regrupeze, să-și reînarmeze forțele și să încerce să reia ofensiva. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a sugerat că Rusia ar trebui să înceapă retragerea trupelor înainte de Crăciun, ca un prim pas pentru a pune capăt conflictului, dar Moscova a respins brusc propunerea. Putin a fost cel care a început războiul și ar putea să-l încheie astăzi prin retragerea din Ucraina. Acum nu mai există niciun semn că el dorește cu adevărat pacea”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai precizat că Putin a făcut două greșeli prin lansarea unei invazii la scară largă: a subestimat Ucraina și a subestimat unitatea Alianței.

„Deși NATO nu este parte la acest conflict, aliații sunt mai uniți ca niciodată în furnizarea unei asistențe militare fără precedent pentru a sprijini dreptul Ucrainei la autoapărare, consacrat în Carta ONU, și pentru a o ajuta să rămână o țară liberă și democratică”, a subliniat Stoltenberg.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button