Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
POLITICĂ

Austria şi-a dat seama că blocarea aderării României la Schengen este o „greșeala capitală”. Cancelarul Nehammer „se va răzgândi în februarie”

Un jurnalist austriac al publicaţiei „Die Presse” prezintă astăzi scenariul prin care cancelarul Karl Nehammer și guvernul de la Viena ar putea ieși repede dintr-un dezastru autoprovocat: blocarea aderării României la Spaţiul Schengen. Din motive economice s-ar putea răzgândi în privinţa României chiar din februarie.

Jurnalistul Oliver Grimm, corespondentul publicaţiei „Die Presse” la Bruxelles, scrie joi, într-un scurt articol de opinie, că şeful guvernului, cancelarul Karl Nehammer, se va răzgândi în privinţa blocării accesului României la Spaţiul Schengen şi o poate face chiar din luna februarie, imediat ce vor trece alegerile din Austria Inferioară.

„Calea de ieşire a Austriei din dezastrul Schengen” se intitulează editorialul în care Oliver Grimm spune că „imediat după alegerile legislative din Austria Inferioară, cancelarul va trebui să se sucească în ceea ce priveşte aderarea Bulgariei şi României la Schengen”. „Poate chiar mai repede decât s-ar crede posibil”, adaugă jurnalistul, care precizează, totuşi, că nu ar paria că aşa se va întâmpla, dar oferă totuşi câteva argumente logice:

„În primul rând, se presupune că şi-a dat seama până acum ce greşeală capitală a făcut pentru el şi pentru republică cu acest „nu”. Şi nu pentru că fanii bine intenţionaţi ai Europei, precum autorul acestor rânduri, au încercat să-i reamintească adevărul, calea şi frumuseţea integrării europene. Dar pentru că, până acum, aproape fiecare companie naţională care generează venituri într-una dintre cele două ţări, sau în Europa Centrală şi de Est în general, bani pe care guvernul de coaliţie îi impozitează apoi şi îi lasă să se scurgă asupra populaţiei sub forma unei ploi uşoare de subvenţii, trebuie să-i fi spus despre absurditatea acestei blocaj.”

„În România, veto-ul la Schengen a stârnit o stare de spirit anti-austriacă destul de pregnantă, dar a dat şi un impuls dezbaterii publice privind legăturile uneori dubioase dintre corporaţiile austriece şi politica românească.În orice caz, cancelarul va avea mult de lucru în noul an pentru a le explica cetăţenilor cum va fi menţinut modelul intern de prosperitate după ce fluxurile de gaz rusesc se vor opri complet. Nu are prea mult sens să te faci nepopular pe cele mai importante pieţe de export ale economiei naţionale într-un moment ca acesta”, conchide jurnalistul.

Sursa Timpul

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button