Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
LIFESTYLE

Boboteaza 2023, sărbătorită pe 6 ianuarie. Ce este Botezul Domnului

Botezul Domnului, este sărbătorit de creștinii ortodocși la 6 ianuarie. În această zi, Biserica își amintește de evenimentul evanghelic al botezului Domnului Iisus Hristos de către profetul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Ce este Botezul Domnului?

Botezul Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători creștine. În această zi, creștinii din întreaga lume își amintesc de evenimentul evanghelic – botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan. Mântuitorul a fost botezat de profetul Ioan Botezătorul, numit și Botezătorul.

Al doilea nume, Epifanie, a fost dat sărbătorii pentru a comemora minunea care a avut loc în timpul botezului. Duhul Sfânt s-a coborât din cer sub forma unui porumbel și un glas din ceruri l-a numit Fiu. Evanghelistul Luca scrie despre aceasta: Cerurile s-au deschis și Duhul Sfânt S-a pogorât peste El în chip trupesc, ca un porumbel, și din ceruri s-a auzit un glas care zicea: „Tu ești Fiul Meu preaiubit, în Tine am găsit plăcerea. Astfel, Sfânta Treime a fost revelată în imagini vizibile și accesibile omului: vocea era Dumnezeu Tatăl, porumbelul era Dumnezeu Duhul Sfânt, iar Iisus Hristos era Dumnezeu Fiul. Și s-a mărturisit că Isus nu era doar Fiul Omului, ci și Fiul lui Dumnezeu. Dumnezeu s-a revelat oamenilor.

Botezul Domnului este o sărbătoare baptismală. Douăsprezece mari sărbători sunt sărbători care sunt legate în mod dogmatic de evenimentele din viața pământească a lui Iisus Hristos și a Maicii Domnului; ele sunt împărțite în sărbătorile Domnului (închinate lui Iisus Hristos) și Fecioarei Maria (închinate Maicii Domnului). Epifania este o sărbătoare a Domnului.

Evenimentele de la Botezul Domnului

După ce a postit și a rătăcit prin deșert, profetul Ioan Botezătorul a ajuns la râul Iordan, în care evreii fac în mod tradițional abluțiuni religioase. Aici a început să le vorbească oamenilor despre pocăință și despre botezul pentru iertarea păcatelor și i-a botezat în apă. Nu era Sacramentul Botezului așa cum îl cunoaștem acum, dar era prototipul său.

Poporul a crezut în profețiile lui Ioan Botezătorul și mulți au fost botezați în Iordan. Apoi, într-o zi, Iisus Hristos Însuși a venit pe malul râului. Pe atunci avea treizeci de ani. Mântuitorul îi ceruse lui Ioan să-L boteze. Profetul a fost surprins în inima lui ș i a spus: „Am nevoie să fiu botezat de tine, și tu vii la mine?” Dar Hristos l-a asigurat că „este necesar ca noi să împlinim toată dreptatea”. La botezul Său, cerurile s-au deschis și Duhul Sfânt s-a pogorât peste El în formă trupească, ca un porumbel, iar din ceruri s-a auzit un glas care spunea: „Tu ești Fiul Meu preaiubit, în Tine am găsit toată plăcerea.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button