Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SĂNĂTATE

Luptă împotriva cancerului și nu provoacă diabet: de ce oamenii de știință au decis să reabiliteze cartoful

Recent, oamenii de știință au încercat să recupereze reputația bună a unor alimente pe care le consideram dăunătoare. De exemplu, s-a demonstrat că cafeaua este mai mult benefică decât dăunătoare, iar ciocolata poate fi benefică, nu doar cea neagră, ci și cea cu lapte. Acum, oamenii de știință au decis să reabiliteze cartofii.


Potrivit The Sun, un nou studiu realizat de Louisiana Biomedical Research Centre a arătat că cartofii nu numai că sunt bogați în nutrienți cheie, dar nu contribuie la apariția diabetului de tip 2, așa cum se credea până acum.

Oamenii de știință au demonstrat că, contrar credinței populare, cartofii nu au niciun impact negativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Persoanele din studiu au slăbit mâncând cartofi.


O altă echipă de oameni de știință de la Universitatea Edith Cowan din Australia a descoperit că problemele de sănătate asociate cu cartofii ar putea fi de fapt legate de modul în care oamenii îi gătesc și îi mănâncă. Potrivit rezultatelor lor, cartofii fierți nu sunt asociați cu un risc crescut de diabet.

Iar cele mai optimiste date au venit de la oamenii de știință de la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan, Polonia. Această echipă de cercetători a descoperit că niște compuși biologic activi, numiți glicoalcaloizi, care se găsesc în cartofi, ar putea avea potențialul de a trata cancerul.

Și cum cartofii par să aibă o nouă viață care îi așteaptă ca aliment sănătos, haideți să vedem care sunt cartofii cei mai benefici, ce nutrienți conțin și cum să gătim cel mai bine această legumă rădăcinoasă pentru a le păstra pe toate.

Cumpărați cartofi mov și nu-i mai curățați de coajă
Cartofii sunt bogați în substanțe nutritive, dar majoritatea substanțelor nutritive provin din coajă, așa că cartofii cu jachetă sunt de preferat celor decojiți. Cartofii dulci și mov sunt deosebit de bogați în nutrienți. De regulă, cu cât fructele și legumele sunt mai strălucitoare, cu atât mai mare este concentrația de nutrienți din ele.

Cum ajută cartofii să lupte împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare

Cartofii conțin vitamine și minerale esențiale, inclusiv aproape 30 la sută din doza zilnică recomandată de vitaminele C și B6, precum și potasiu, mangan, magneziu, fosfor, niacină (B3, care ajută organismul să transforme alimentele în energie) și acid folic (B9).

Vitamina C este un antioxidant, iar cartofii conțin și mai mulți antioxidanți sub formă de flavonoide, carotenoide și acizi fenolici. Antioxidanții sunt esențiali pentru distrugerea radicalilor liberi (particule instabile care pot deteriora celulele) din organism, care sunt produși de procesele normale din organism, precum și de alimentație, stres, fumat, alcool, exerciții fizice, medicamente și poluanți. În timp, dacă acestea încep să se acumuleze, pot duce la apariția unor boli, inclusiv cancer și boli cardiovasculare.

Ce cartofi sunt buni pentru intestin
Un microbiom intestinal bun este vital pentru sănătatea mentală și fizică generală, iar cartofii pot contribui la îmbunătățirea acestuia. Cartofii conțin amidon rezistent, care nu este descompus de organism în timpul digestiei și poate ajunge intact în colon.

Amidonul rezistent este un prebiotic, adică poate fi folosit ca un combustibil pentru a hrăni bacteriile benefice. Se produc astfel acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, care constituie o sursă de energie pentru celulele din colon. S-a constatat că butiratul ajută la gestionarea inflamației și la menținerea sănătății intestinale.

Pentru a maximiza rezistența la amidon, pregătiți salata de cartofi și păstrați-o în frigider. Conținutul de amidon crește pe măsură ce cartoful se răcește.

Cum te pot ajuta cartofii să slăbești
Cartofii pot fi un excelent inhibitor al apetitului. Acestea conțin fibre care ne ajută să ne simțim sătui. De asemenea, sunt săraci în calorii și în grăsimi – doar aproximativ 0,1 g la 100 g.

Din nefericire, acest lucru nu se aplică chipsurilor, deoarece acestea sunt de obicei prăjite în ulei, ceea ce adaugă grăsimi și calorii, așa că optați pentru mâncăruri de cartofi fierți sau copți dacă aveți grijă de greutatea dumneavoastră.

Cartofii sunt o sursă de potasiu
Un cartof de mărime medie conține cu 40% mai mult potasiu decât o banană medie. Potasiul este un electrolit care susține funcția nervoasă și musculară și, de asemenea, anulează efectele sodiului în creșterea tensiunii arteriale. Studiile arată că acesta poate îmbunătăți somnul de noapte, așa că ar fi o idee bună să includeți la cină niște cartofi tineri fierți la aburi sau un cartof copt de mărime medie.

De ce avem nevoie de amidon de cartofi
Cartofii sunt buni pentru a te menține tonifiat datorită amidonului lor. Amidonul este un tip de carbohidrat care se descompune în glucoză și oferă organismului energie rapidă, astfel încât cartofii sunt o sursă bună de calorii dacă aveți nevoie de o masă rapidă și consistentă.

Amidonul este, de obicei, principala noastră sursă de carbohidrați, dar nu exagerați – ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată. Consumul de prea mulți carbohidrați poate duce la creșterea în greutate și la scăderea glicemiei.

Cel mai bun mod de a pregăti cartofii
Cartofii sunt ieftini, extrem de versatili și pot fi păstrați într-un loc răcoros, uscat și întunecat pentru o perioadă lungă de timp. Cartofii pot fi un adaos sănătos la o dietă echilibrată dacă sunt fierți la aburi, fierți sau copți și consumați cu tot cu coajă.

Nu adăugați brânzeturi sau sosuri bogate, cremoase în ele. În schimb, stropește-l cu ulei de măsline și stropește iaurtul grecesc cu ierburi și usturoi.

Și încercați să vă limitați porțiile.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button