Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Putin ordonă un armistițiu de weekend în Ucraina. Kievul nu va participa

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat joi forțelor sale armate să respecte o încetare unilaterală a focului de 36 de ore în Ucraina în acest weekend, cu ocazia sărbătorii ortodoxe de Crăciun, aceasta fiind prima măsură de armistițiu de o asemenea amploare în acest război vechi de aproape 11 luni. Kievul a indicat că nu va urma exemplul.

Putin nu a părut să-și condiționeze ordinul de încetare a focului de acceptarea de către Ucraina și nu a fost clar dacă ostilitățile se vor întrerupe efectiv pe linia frontului de 1.100 de kilometri sau în altă parte. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a respins mișcarea rusă ca fiind un joc de timp pentru a-și regrupa forțele de invazie și pentru a pregăti atacuri suplimentare.

În diferite momente din timpul războiului care a început la 24 februarie, autoritățile ruse au ordonat armistiții locale, limitate, pentru a permite evacuarea civililor sau în alte scopuri umanitare. Ordinul de joi a fost prima dată când Putin a ordonat trupelor sale să respecte un armistițiu pe întreg teritoriul Ucrainei.

„Bazându-ne pe faptul că un număr mare de cetățeni care profesează ortodoxia trăiesc în zonele de luptă, solicităm părții ucrainene să declare o încetare a focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în ajunul Crăciunului, precum și în ziua Nașterii lui Hristos”, se arată în ordinul lui Putin.

Ordinul nu a specificat dacă se va aplica atât operațiunilor ofensive, cât și celor defensive. Nu a fost clar, de exemplu, dacă Rusia va riposta dacă Ucraina va continua să lupte, scrie AP.

Oficialii ucraineni, de la Zelenskki în jos, au respins mișcările lui Putin.

În discursul său video nocturn, Zelenski nu a afirmat că forțele sale vor respinge cererea lui Putin de suspendare a luptelor, punând în schimb la îndoială motivele liderilor ruși.

„Acum vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri pentru o vreme înaintarea băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și oameni mobilizați mai aproape de pozițiile noastre”, a declarat Zelenski. „Ce va oferi? Doar o nouă creștere a numărului de pierderi”.

Zelenski a susținut că, de când a dezvăluit un plan de pace în noiembrie, aproape 110.000 de soldați ruși au fost uciși și a acuzat Kremlinul că a planificat pauza de luptă „pentru a continua războiul cu o vigoare reînnoită”.

Cea mai cuprinzătoare estimare occidentală recentă a pierderilor militare ale Rusiei a fost făcută de un înalt oficial militar american, care a declarat în noiembrie că aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți. Autoritățile ruse nu au furnizat nicio cifră recentă privind pierderile militare.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button