Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Ucraina își revendică catedrala din Kiev pe fondul unei dispute bisericești

Guvernul ucrainean a luat catedrala principală a veneratei mănăstiri istorice de la biserica afiliată anterior patriarhatului Moscovei și a permis rivalului său ucrainean să o folosească pentru slujbele ortodoxe de Crăciun.

Măsura vine în contextul în care tensiunile de lungă durată dintre cele două biserici s-au exacerbat pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkașenko, a declarat joi că Catedrala Adormirii Maicii Domnului și Biserica Refectorială din Lavra Pechersk – cunoscută și sub numele de Mănăstirea Peșterilor -, veche de aproape 1.000 de ani, din capitala ucraineană, au fost preluate de stat după ce contractul de închiriere a acestora deținut de Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) a expirat la 31 decembrie.

Vineri, Tkachenko a declarat că Biserica Ortodoxă a Ucrainei (UOC) – biserica rivală cu nume similar – a cerut și a primit permisiunea de a oficia slujba la catedrală sâmbătă, când se sărbătorește Crăciunul ortodox, notează AP.

În 2019, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a primit recunoașterea din partea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului. Patriarhii Moscovei și majoritatea celorlalți patriarhi ortodocși au refuzat să accepte această desemnare care a oficializat o separare de biserica rusă.

Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), care a rămas loială patriarhului Moscovei încă din secolul al XVII-lea, și-a declarat independența față de Patriarhia Moscovei după invazia Rusiei în Ucraina. UOC a dat dovadă de răceală liturgică față de Moscova, renunțând la comemorarea patriarhului Kirill al Moscovei ca lider al cultului public și binecuvântând propriul ulei sacramental, în loc să folosească rezerva Moscovei.

Dar agențiile de securitate ucrainene au susținut că a menținut legături strânse cu Moscova. Acestea au efectuat numeroase raiduri în locurile sfinte ale bisericii, afișând fotografii cu ruble, pașapoarte rusești și pliante cu mesaje de la patriarhul Moscovei.

Lideri proeminenți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene au respins acuzațiile privind legăturile cu Moscova, insistând că au susținut cu loialitate Ucraina de la începutul războiului și că o represiune guvernamentală nu va face decât să dea o lovitură de propagandă Rusiei.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, într-un mesaj video care marchează Crăciunul, a cerut credincioșilor să se roage „pentru frații noștri din Ucraina, care sunt expulzați astăzi din Lavra Kiev-Pechersk, acea Lavră care, timp de secole, a fost gardianul Ortodoxiei adevărate, nedeformate”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button