Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MOLDOVA

Moldova se pregătește să testeze votul online la alegerile din toamnă

Republica Moldova se pregătește să testeze un sistem de vot prin internet pentru alegerile locale care vor avea loc în toamna acestui an.

În pofida faptului că sistemul de vot electronic nu este inclus în noul cod electoral, CEC nu a refuzat să îl introducă, a declarat Președintele CEC.

„Nu am refuzat să introducem acest instrument. CEC a aprobat conceptul de vot online. Am elaborat un plan de acțiune, iar acum ne ocupăm de termenii de referință, de modul în care ar trebui să fie. Vom dezvolta softul, apoi vom testa sistemul, vom face un audit și apoi vor fi teste. După aceea, vom decide dacă un astfel de sistem trebuie implementat sau nu”, a declarat Caraman în cadrul podcastului „În esență…” de la Europa Liberă.

Ea a spus că, în cel mai bun caz, sistemul va fi testat la alegerile locale care vor avea loc în această toamnă.

Se așteaptă ca votul electronic să devină o alternativă la votul convențional la secțiile de votare, dar nu îl va înlocui în totalitate. Fiecare alegător va fi cel care va alege cum să voteze.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare, consideră că Moldova este pregătită pentru votul electronic și că acesta este necesar, deoarece mulți cetățeni moldoveni sunt plecați peste hotare.

În același timp, a spus el, sistemul are anumite riscuri care trebuie prevăzute, deoarece sistemul de vot electronic „e-Votare” necesită coordonarea mai multor instituții de stat la nivel tehnologic, organizațional și juridic.

Este important de subliniat faptul că, din cauza numărului mare de cetățeni moldoveni care locuiesc peste hotare, în timpul alegerilor, în mod tradițional, la secțiile de votare din străinătate se formează cozi uriașe.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button