Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SĂNĂTATE

Tulburări menstruale: cauze și opțiuni de tratament

Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile. În ginecologie, ciclurile care variază între 21-24 și 32-35 de zile, dar nu mai mult de 38 de zile, sunt considerate normale.

Tulburările ciclului menstrual se manifestă printr-o absență primară sau secundară a sângerărilor, într-o altă variantă, printr-o tulburare a duratei ciclului. Apar tulburări ale ciclului menstrual:

Cel mai adesea sub forma unor sângerări de una sau trei zile la mijlocul ciclului, asociate cu o scădere periodică a nivelului de estrogen din sânge;
Sângerări prelungite de intensitate variabilă (de la sângerări abundente la perioade abundente).
Următoarele probleme fiziologice pot provoca tulburări ale ciclului menstrual, perioade neregulate, prea scurte sau prea lungi:
Endometrită (proces inflamator la nivelul mucoasei uterine). Există o sângerare menstruală prelungită (de exemplu, sângerare maronie) și durere în partea inferioară a abdomenului;
Endometrioza (celule asemănătoare endometrului care cresc în afara uterului). Plângeri de scurgeri sângeroase, de culoare închisă, înainte de menstruație și prelungirea ciclului menstrual;
Miomul uterin (o tumoare neoplastică benignă). Se manifestă prin perioade menstruale abundente și prelungite;
Inflamație a anexelor (ovare și trompe uterine). Simptomele includ sângerări slabe care nu au legătură cu ciclul menstrual și sunt însoțite de dureri severe în abdomenul inferior și în regiunea sacroiliacă și febră de 37-37,5;
cancerul de col uterin. Tabloul clinic este variat, dar poate include modificarea naturii și duratei menstruației, sângerări de menopauză și sângerări vaginale.
Principalul motiv pentru cea mai frecventă întrerupere a ciclului este perturbarea hormonală datorată diverșilor factori. Într-un astfel de caz, se ia în considerare prescrierea de medicamente hormonale pentru a restabili menstruația normală.

Cele mai frecvente simptome ale tulburărilor menstruale sunt
Prelungirea ciclului la 35-38 de zile sau mai mult (dacă anterior ciclul a fost mai scurt);
Perioade menstruale care sunt mai frecvente decât la fiecare 21 de zile;
sângerări sau supurații între menstruații;
sângerare care durează mai mult de 7 zile;
sângerări abundente care necesită schimbarea prea frecventă a absorbantelor, a cupei menstruale sau a tampoanelor din cauza scurgerilor.
Dacă ai oricare dintre simptomele de mai sus, ar trebui să consulți întotdeauna un ginecolog!

Diagnosticarea tulburărilor menstruale
Pentru a face un diagnostic corect – pentru a găsi cauza perioadelor neregulate și apoi pentru a începe un tratament adecvat, un ginecolog vorbește cu pacientul pentru a identifica posibilele cauze ale acestui fenomen. Dialogul îl va ajuta pe medic să afle mai multe despre posibilii factori declanșatori ai neregularităților, cum ar fi: contracepția, obezitatea, dietele restrictive, stresul, prea multă mișcare, boala etc.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button