Premierul ungar Viktor Orban consideră că, din cauza crizei ordinii occidentalocentrice, care ar fi fost exprimată prin războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Occidentul a început un nou „război rece” în care Budapesta trebuie să se dea la o parte, să mențină relațiile cu rivalii occidentali și să revendice rolul de lider regional.
Potrivit European Pravda, asta a spus Orban într-un discurs ținut la dineul de Crăciun al Fundației Szell Kalman (un politician maghiar de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea), a cărui teză a fost expusă de consilierul său politic Balázs Orban într-un articol pentru Mandiner.
„Acum este clar că cea mai mare provocare strategică cu care se va confrunta Ungaria în următorul deceniu este să părăsească grupul țărilor cu venituri medii și să ajungă din urmă țările dezvoltate, precum și să obțină statutul de stat regional de mijloc în Europa Centrală”, se arată în articol.
În opinia premierului ungar, modelul neoliberal de globalizare este de domeniul trecutului și, prin urmare, Statele Unite au noi rivali – în parte pentru că modelul liberal a permis unor state precum China să devină mai puternice.
Printre evenimentele care au dus la criza ordinii neoliberale, Orban citează criza migrației, Brexit, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA și pandemia de coronavirus.
„Punctul pe „i” a fost pus de izbucnirea războiului ruso-ucrainean din 2022, care a arătat clar că actualul occidentalocentrism nu mai poate rezista, deoarece rivalii Occidentului s-au întărit, nu în ultimul rând din cauza liberalizării comerciale și economice”, a scris Balázs Orban în articol.
Ca răspuns, Occidentul, în frunte cu SUA, potrivit premierului ungar, a lansat un nou „război rece” – o confruntare în bloc între Occident și rivalii săi. „Blocurile internaționale din epoca Războiului Rece par să fie reînviate”, așa o descrie consilierul său.
În viziunea lui Orban, noua ordine mondială poate fi imaginată ca un sistem de rețele ierarhice în care toate interacțiunile economice, politice și culturale trec prin statele conducătoare ale blocurilor formate. Iar acest lucru, crede el, este deosebit de rău pentru Ungaria, care are o experiență istorică negativă de existență în confruntarea de blocuri.
„Prin urmare, pasul inițial al strategiei maghiare de recuperare a decalajului este dezvoltarea unei logici de globalizare specifice țării pentru a depăși consecințele negative”, susține Orban, considerând că o astfel de strategie ar trebui să fie medierea între Vest și Est și neparticiparea la un nou Război Rece.
În practică, acest lucru înseamnă că Budapesta (în cadrul sistemului de rețele ierarhice) ar trebui să fie în relații bune cu statele concurente ale Occidentului, unde SUA domină – deoarece astfel se evită marginalizarea țării.
După cum știm, de la începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, Ungaria a continuat să mențină legături strânse cu Rusia și a cerut în mod deschis revizuirea și relaxarea sancțiunilor UE împotriva acesteia, precum și dezvoltarea relațiilor cu China și Iranul, pe care Statele Unite le numesc „axa răului”.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!