RĂZBOI

Război în Ucraina, ziua 320: Ucrainenii îl onorează pe luptătorul mort la funeralii în aer liber – FOTO

Soldați ucraineni, rude și persoane în doliu s-au adunat duminică la Kiev, pe o vreme friguroasă, pentru a aduce un omagiu unui soldat ucis în lupta împotriva forțelor rusești în Bakhmut, orașul strategic aflat sub asediu pe frontul de est.

În Piața Independenței din Kiev a avut loc o slujbă în aer liber, cu sicriul deschis, pentru maiorul Oleh Iurchenko, care a fost ucis la Bakhmut pe 2 ianuarie. Colegii soldați au purtat sicriul, în timp ce alții au îngenuncheat pe jos. O goarnă a sunat, iar mai târziu un cvartet de bărbați a cântat imnuri solemne, în timp ce un preot ortodox a condus slujba la care au participat aproximativ 200 de persoane.

Iurchenko, în vârstă de 45 de ani, poreclit „Happy”, s-a înrolat voluntar în armată după ce invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie. El fusese șef al securității pentru TIU Canada, o companie energetică care operează în Ucraina, potrivit unei postări pe Facebook.

Iurchenko era bine cunoscut ca patriot ucrainean, întrucât participase la demonstrațiile pro-democrație din 2004-2005 și, ulterior, din 2014, care l-au înlăturat pe Viktor Ianukovici din funcția de președinte. Piața Independenței din Kiev a fost centrul ambelor demonstrații, astfel că a fost potrivit ca loc pentru ceremonia religioasă pentru Iurchenko.

„A fost cel mai bun ucrainean, un tată bun, o persoană foarte responsabilă”, a declarat Iurii Zhukovskyi, un soldat ucrainean. „Este o pierdere foarte grea, pentru că aceștia sunt cei mai buni oameni din Ucraina, iar ei mor. Este o mare părere de rău. Și nu contează câți inamici sunt uciși, ne pare rău pentru (moartea) unei astfel de persoane.”

Sursa AP

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button