EXTERNE

Suedia autorizează cea mai mare vânătoare de lupi din istorie și riscă o dispută cu UE

Suedia a lansat cea mai mare vânătoare de lupi din istoria sa recentă, atrăgând critici din partea ecologiștilor și riscând o luptă juridică cu Bruxelles-ul, scrie Politico.

Vânătoarea aprobată de guvern, care a început luni și va dura o lună, permite vânătorilor să împuște 75 de lupi în mai multe zone pentru a reduce amenințarea pe care aceștia ar reprezenta-o pentru fermieri, animale și locuitori.

Oamenii de știință și ONG-urile sunt indignați, susținând că împușcarea lupilor amenință supraviețuirea acestei specii vulnerabile.

Populația de lupi din Suedia este cea mai mare înregistrată vreodată, dar semnificativ mai mică decât în multe alte țări europene. Italia are aproximativ 3.300 de lupi, Polonia are aproximativ 1.886, iar Franța are 783 de lupi.

Pe hârtie, populația de lupi din Suedia va fi de 385 de exemplare, dar ONG-urile se tem că aceasta ar putea scădea sub 300 până în primăvară, deoarece populația va scădea în timpul iernii, indiferent de vânătoarea actuală.

Potrivit Agenției suedeze pentru protecția mediului, numărul lupilor din această țară trebuie să rămână peste 300 pentru ca specia să fie considerată în stare de conservare favorabilă în conformitate cu legislația UE.

Stockholm insistă că exterminarea lupilor – cea mai mare de la reluarea vânătorii autorizate în 2010 – este o problemă de siguranță și nu încalcă normele de conservare.

Grupurile de vânătoare și fermierii spun că vânătoarea este „absolut necesară” pentru a încetini creșterea populației și pentru a preveni atacurile asupra animalelor.

Activiștii speră că Bruxelles-ul va interveni și va împiedica Suedia să ordone mai multe vânători.

Statutul lupilor este deja în centrul atenției la Bruxelles, după ce, în noiembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ordonat oficialilor să revizuiască normele stricte de protecție a lupilor în Europa.

În aceeași lună, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită retrogradarea statutului de protecție a lupilor – un lucru pentru care fermierii, proprietarii de terenuri și vânătorii au făcut un lobby intens, argumentând că legile de mediu ale UE au avut prea mult succes în protejarea prădătorilor mari, cum ar fi lupii.

Comisia a adresat de două ori avertismente oficiale Suediei cu privire la eradicarea lupilor – primele etape ale procedurii de încălcare a dreptului comunitar – dar până în prezent nu a făcut apel la Curtea de Justiție a UE.

În 2015, Comisia a declarat că populația de lupi din Suedia „nu a atins un nivel care să garanteze conservarea speciei” și că, permițând vânătoarea autorizată, Suedia a instituit o „practică sistematică care încalcă” legislația UE în domeniul mediului.

Ca răspuns la vânătoarea actuală, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că „cazul de încălcare a dreptului comunitar este încă deschis și monitorizăm îndeaproape situația”.

Reamintim că autoritățile din provincia olandeză Gelderland au permis utilizarea marcatoarelor de paintball cu aer comprimat pentru a descuraja lupii, care nu se mai tem de oameni și pot reprezenta o amenințare serioasă pentru aceștia.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button