EXTERNE

Poliția germană evacuează blocajele din satul condamnat pentru mină – FOTO

Câteva sute de activiști pentru protecția climei au încercat marți să împiedice mașinile grele să ajungă într-un sat abandonat din Germania, care urmează să fie curățat pentru extinderea unei mine de cărbune, chiar dacă poliția a respins protestatarii și a îndepărtat blocajele rutiere înainte de o posibilă curățare în această săptămână.

Blocajul dintre poliție și protestatari a urmat deciziei de luni a unui tribunal regional care a respins o ultimă încercare a activiștilor de a rămâne în cătunul Luetzerath, la vest de Köln, care a devenit un câmp de luptă între guvern și ecologiști.

Aproximativ 300 de persoane au refuzat să ia în considerare hotărârea, argumentând că nesupunerea civilă în acest loc era justificată în fața crizei climatice.

Compania de utilități RWE vrea să extragă cărbunele de sub Luetzerath, despre care spune că este necesar pentru a asigura securitatea energetică a Germaniei. Compania a ajuns anul trecut la un acord cu guvernul regional care permite distrugerea satului în schimbul încetării utilizării cărbunelui până în 2030, în loc de 2038.

Ofițeri de poliție cară un demonstrant pentru a elibera un drum în satul Luetzerath, în apropiere de Erkelenz, Germania, marți, 10 ianuarie 2023. Satul Luetzerath este ocupat de activiștii pentru climă care luptă împotriva demolării satului pentru extinderea minei de cărbune lignit Garzweiler, în apropiere de granița cu Olanda.

(AP Photo/Michael Probst)

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button