Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Cum a implementat Biserica Ortodoxă „lumea rusă” în Ucraina – Analiză VIDEO

Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC MP) a încetat să mai joace un rol important în viața religioasă a Ucrainei. Biserica, care anterior avea o mare influență în lumea ortodoxă, nu numai că pierde mulți dintre enoriașii săi ucraineni în favoarea Bisericii Ortodoxe din Ucraina (PCU), dar își pierde și bisericile.

De exemplu, Rusia a pierdut controlul asupra părții superioare a Kyiv-Pechersk Lavra, unde se află templele principale ale acestui complex. La 31 decembrie 2022, UOC-MP a ținut ultima slujbă în principalele catedrale din Kiev-Pechersk Lavra – Adormirea și Trapezniy.

Pe 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă din Ucraina a ținut prima slujbă de Crăciun în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev-Pechersk Lavra. Slujba a fost ținută în limba ucraineană de către Mitropolitul Epifanie, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

În plus, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat percheziții pe teritoriul instalațiilor aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei. Ofițerii SBU au găsit dovezi în bisericile și alte lăcașuri de cult ale deputatului UOC că clericii au cooperat și continuă să coopereze cu Rusia.

În special, forțele de ordine au găsit în aproape toate bisericile pașapoarte ale cetățenilor ruși, bani lichizi (ruble rusești), simboluri ale așa-numitei L/DNR, precum și materiale de propagandă ale partidelor pro-ruse interzise în Ucraina.

„Pe teritoriul bisericilor au fost găsite biblioteci cu literatură pro-Kremlin, pliante de propagandă ale partidelor politice interzise în Ucraina și simboluri rusești. În regiunea Kherson au fost găsite foste depozite cu bunuri ale grupurilor de ocupație rusești. În urma perchezițiilor efectuate în incinta mănăstirii Sfânta Treime Mezhyrychskyy din regiunea Rivne, au fost găsite materiale de propagandă ale unei asociații publice conduse de Viktor Medvedchuk, suspectat de trădare de stat”, a declarat SBU.

În același timp, timp de 30 de ani, în Ucraina, deputatul UOC a beneficiat foarte des de derogări de la lege. După cum a remarcat cercetătorul religios Viktor Tregubov, poziția parlamentarului UOC a suferit schimbări semnificative din 2015.

„Pentru mine, cel mai grăitor exemplu al vechii poziții a parlamentarilor UOC a fost faptul că, în 2015, în timpul discursului președintelui Poroșenko în Verkhovna Rada, trei reprezentanți cheie ai parlamentarilor UOC, inclusiv primatul, au refuzat să se ridice în picioare și să prezinte omagiile lor soldaților din ATO (Operațiunea Antiteroristă, – n.r.). A fost un gest demonstrativ. Prin aceasta au arătat că „nu suntem cu voi, ci cu Rusia. Dar a fost de fapt o mănușă aruncată în față. A fost în limbaj moale. Iar acum, bineînțeles, nu mai puteau face asta”, a spus Tregubov.

Miniștrii parlamentari ai UOC au negat toate acuzațiile și au încercat să ascundă legătura lor directă cu conducerea rusă și cu Biserica Ortodoxă Rusă (ROC), care susține războiul împotriva Ucrainei și îi binecuvântează pe ruși să ucidă apărătorii și civilii ucraineni. În acest scop, UOC MP a eliminat chiar și afilierea sa la Patriarhia Moscovei din numele său.

Cu toate acestea, o astfel de schimbare nu a eradicat însăși esența acestei organizații religioase. De exemplu, în luna noiembrie a anului trecut, a fost făcută publică pe rețelele de socializare o înregistrare video care arată enoriași ai MP UOC cântând cântece care glorifică Rusia între zidurile Kyiv-Pechersk Lavra. Videoclipul a stârnit o avalanșă de indignare și critici în segmentul ucrainean de internet.

„Cei care, în condițiile unui război total declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, așteaptă „trezirea Mamei Rusia” ar trebui să înțeleagă că acest lucru este în detrimentul securității și intereselor Ucrainei și ale cetățenilor noștri. Și nu vom permite astfel de manifestări”, a declarat șeful SBU, Vasyl Malyuk.

Sursa UA

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button