Agenția de combatere a criminalității organizate din România a efectuat șapte percheziții domiciliare suplimentare în cadrul anchetei sale privind influentul Andrew Tate, un influent din rețelele de socializare care a provocat dezbinare, a declarat joi un oficial.
Ramona Bolla, purtătorul de cuvânt al agenției, DIICOT, a declarat că au loc percheziții în județele București, Ilfov și Prahova „pentru a obține probe suplimentare”.
Tate, în vârstă de 36 de ani, un cetățean britanic și american care are 4,5 milioane de urmăritori pe Twitter, a fost reținut pe 29 decembrie în capitala României, București, sub acuzația de apartenență la un grup de crimă organizată, trafic de persoane și viol. Fratele său, Tristan, și două femei românce au fost, de asemenea, arestați.
Marți, un tribunal a confirmat decizia unui judecător din 30 decembrie de a prelungi arestul lor de la 24 de ore la 30 de zile.
Perchezițiile de joi au loc la o zi după ce Tate a pierdut un al doilea apel săptămâna aceasta la un tribunal din București, unde a contestat confiscarea bunurilor de către procurori în cadrul raidurilor de la sfârșitul lunii decembrie, inclusiv proprietăți, terenuri și o flotă de mașini de lux. De asemenea, au fost confiscate până în prezent peste 10 proprietăți și terenuri deținute de companii înregistrate pe numele fraților Tate.
Bolla a declarat că instanța „a decis că sechestrările sunt legale și (că) bunurile rămân la dispoziția noastră”. În cazul în care se poate dovedi că frații Tate au făcut bani prin traficul de persoane, bunurile ar putea fi folosite pentru a acoperi cheltuielile de investigație și pentru despăgubirea victimelor, a spus ea.
DIICOT spune că a identificat șase victime în cazul traficului de persoane care au fost supuse la „acte de violență fizică și constrângere psihică” și au fost exploatate sexual de către membrii presupusului grup infracțional.
Agenția a declarat că victimele au fost ademenite prin pretexte de dragoste, iar ulterior au fost intimidate, ținute sub supraveghere și supuse altor tactici de control, în timp ce erau constrânse să joace în filme pornografice menite să aducă bani pentru presupușii lor persecutori.
„Facem precizarea că, pe tot parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile procedurale… precum și de prezumția de nevinovăție”, a adăugat DIICOT în comunicatul său de joi.
Tate, un fost kickboxer profesionist care ar fi trăit în România din 2017, a fost interzis anterior pe diferite platforme importante de socializare pentru că a exprimat opinii misogine și discursuri de ură.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!