SĂNĂTATE

Tulburarea bipolară: 8 diferențe dintre bărbați și femei

Tulburarea bipolară afectează atât bărbații, cât și femeile în număr egal, simptomele; comorbiditățile; rata de diagnosticare; și alți factori sunt de fapt destul de diferiți între sexe.

1: Bipolaritatea poate apărea mai devreme la bărbați

Primul debut al simptomelor tulburării bipolare (depresie și manie) apare adesea la suprafață când aveți 20 de ani, indiferent de sex. Cu toate acestea, cercetările arată că episodul depresiv inițial la bărbați tinde să apară cu aproximativ 5 ani mai devreme decât la femei. Adică la aproximativ 22 de ani la bărbați față de aproximativ 27 de ani la femei. Același lucru este valabil și în cazul maniei, vârsta medie de debut la femei fiind de 25,9 ani, iar la bărbați este puțin mai mică de 22 de ani.

2: Femeile sunt mai predispuse să experimenteze bipolaritatea cu debut tardiv

O altă diferență legată de vârstă în tulburarea bipolară: Mai multe femei decât bărbați experimentează ceea ce se numește bipolaritate cu debut tardiv, sau LOBD. În timp ce mulți cercetători consideră că LOBD este bipolară care este diagnosticată la vârsta de 50 de ani sau mai mult, unii folosesc termenul pentru a-i descrie pe cei diagnosticați la 40 de ani și mai mult. „Se crede că multe cazuri de bipolaritate cu debut tardiv la femei pot fi asociate cu menopauza”, spune Henry Montero, MSW de la Alquimedez Mental Health Counseling din New York City. „În rândul femeilor cu bipolaritate, una din cinci raportează dificultăți la trecerea la menopauză”.

3: Bipolaritatea femeilor se mișcă în cicluri

„Femeile cu tulburare bipolară sunt încurajate să își urmărească îndeaproape ciclurile și stările de spirit”, spune Sanam Hafeez, membru al facultății de predare la Columbia University Teachers College din New York City. Motivul? Tulburarea bipolară se poate agrava în timpul anumitor faze ale ciclului reproductiv, cum ar fi perioada postpartum, care poate dura până la 6 luni după nașterea copilului.

Această perioadă nu este asociată doar cu un risc mai mare de apariție a tulburării bipolare, ci și de recidivă, un raport menționând că 25 până la 40 la sută dintre femeile cu tulburare bipolară suferă o recidivă în această perioadă. Bipolarul se poate agrava, de asemenea, în timpul premenstruației și atât în timpul perimenopauzei, cât și al menopauzei. De fapt, „depresia este mai pronunțată în această perioadă din cauza nivelului redus de estrogen”, spune Montero.

4: Bărbații sunt mai puțin predispuși să apeleze la tratament

„Femeile au tendința de a fi mai deschise la a căuta terapie decât bărbații, în general, așa că este de înțeles că este mai probabil ca și ele să primească tratament pentru tulburarea bipolară”, notează Hafeez. Iar tratamentul precoce este esențial: Un raport publicat în 2016 în International Journal of Bipolar Disorders a constatat că tratamentul psihologic și farmacologic în stadiile incipiente ale tulburării bipolare este mai eficient decât atunci când este inițiat pentru prima dată în stadiile ulterioare.

5: Femeile sunt mai frecvent diagnosticate greșit

În timp ce femeile sunt mai predispuse să caute tratament pentru tulburarea bipolară, drumul lor spre obținerea de ajutor este plin de mai multe obstacole decât cel al bărbaților. „Diagnosticul greșit este unul dintre principalele motive pentru care femeile tind să fie diagnosticate mai târziu decât bărbații”, spune Montero. Cercetările arată că femeile se confruntă adesea cu întârzieri de diagnosticare de până la 11 ani de la simptomele inițiale, din cauza faptului că sunt diagnosticate greșit sau nediagnosticate. (Bărbații au în general o întârziere nefericită, de asemenea, de 7 ani.) Motivul probabil? Femeile sunt deseori diagnosticate cu depresie unipolară, cunoscută și ca tulburare depresivă majoră, în schimb, notează Hafeez.

În rândul persoanelor care au fost diagnosticate greșit, femeile au cu 25% mai multe șanse de a primi diagnosticul de tulburare depresivă majoră. „Acest tip de diagnosticare incorectă comportă riscul unui tratament inadecvat cu antidepresive, care poate duce la episoade maniacale și poate declanșa cicluri rapide”, spune Hafeez. (Ciclicitatea rapidă este atunci când o persoană bipolară experimentează patru sau mai multe episoade de dispoziție într-o perioadă de douăsprezece luni).

6: Femeile sunt mai predispuse să sufere de tulburare bipolară II

Există trei tipuri de tulburare bipolară: În primul rând, există bipolul I, care implică episoade maniacale care durează cel puțin o săptămână, sau simptomele maniacale sunt atât de intense încât este nevoie de îngrijire imediată. Adesea apar și episoade depresive, care durează aproximativ 2 săptămâni. Al doilea tip este bipolar II. „Femeile sunt mai predispuse să experimenteze bipolaritatea II, care se caracterizează prin episoade de depresie și hipomanie, care este o formă mai ușoară de manie”, spune Montero. (Al treilea tip este tulburarea ciclotimică, care implică simptome hipomaniacale și depresive care durează cel puțin 2 ani la adulți).

7: Mania poate fi mai greu de detectat la bărbați

Acea senzație exagerată de bunăstare și de încredere exagerată care însoțește un episod maniacal nu ridică același steag la bărbați ca la femei. Problema nu constă în faptul că simptomul este diferit între cele două sexe, ci mai degrabă în stereotipurile de gen. Să vezi un bărbat super îndrăzneț și extrem de încrezător este mai normalizat în cultura noastră decât este același comportament la o femeie. Rezultatul: poate fi mai dificil să îți dai seama de un episod maniacal la bărbați.

8: Chiar și comorbiditățile sunt diferite pentru femei

În comparație cu bărbații, femeile cu tulburare bipolară sunt mai susceptibile de a se confrunta cu afecțiuni suplimentare de sănătate, cum ar fi boli tiroidiene, obezitate și migrene. De exemplu, un studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry a constatat că femeile cu tulburare bipolară au de trei ori mai multe șanse de a avea migrene. „Cele mai multe dintre aceste tulburări, la fel ca cele bipolare, au unele componente hormonale, ceea ce face ca femeile să fie mai predispuse”, spune Hafeez.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button