Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Medicii din Kherson ascund copiii de deportarea în Rusia – noi fapte de răpire în masă a ucrainenilor

Rusia se pregătea să-i deporteze pe ucraineni chiar înainte de invazia pe scară largă. La aceste concluzii au ajuns autorii raportului analitic „Deportarea forțată a copiilor în Rusia”, elaborat de Grupul pentru Drepturile Omului din Est și Institutul de Studii Strategice. Raportul mai spune că, înainte de deportare, copiii sunt concentrați în teritoriile ocupate, unde sunt supuși unor examinări medicale. Doar cei sănătoși sunt duși în Federația Rusă, relatează FREEDOM.

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, Rusia a luat ilegal peste 13.000 de copii din teritoriile ocupate – acestea sunt doar cazuri documentate. Oficialii ucraineni recunosc că datele privind copiii deportați nu sunt definitive.

„În fiecare zi apar noi informații în mass-media despre deportarea ilegală a sute de mii de copii ucraineni în Rusia, care este prezentată acolo ca un act nobil și ca un rus grijuliu care îi acceptă pe copiii noștri. Fiecare fapt de transfer ilegal sau deportare a copiilor este înregistrat de Biroul Ombudsmanului și de agențiile de aplicare a legii”, a comentat Dmytro Lubinets, comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului.

În primul rând, cei mai vulnerabili riscă să fie deportați: copiii din orfelinate și cei ai căror părinți au fost uciși ca urmare a agresiunii rusești. De exemplu, după de-ocuparea părții din dreapta a regiunii Kherson, autoritățile ucrainene au descoperit că nu mai rămăsese niciun copil în orfelinatele din regiune.

„Noi, în orașul Kherson, nu mai avem copii în niciun orfelinat. Toate au fost luate de ocupanți. Și nu cunoaștem doar soarta acestor copii. De asemenea, nu cunoaștem soarta copiilor care au fost deportați din instituțiile de învățământ din orașul nostru”, spune Galina Lugovaya, șefa administrației militare a orașului Kherson.

Pentru a-i salva pe copii de la deportarea în Federația Rusă, medicii din Kherson au falsificat, în timpul ocupației, istoricul bolilor lor.

„Ne-a fost teamă să îi transferăm la un orfelinat, i-am lăsat pe toți cei abandonați la noi. Toți cei care au fost tratați au rămas la noi, nu am transferat pe niciunul dintre ei. Și am făcut ceea ce trebuia, pentru că orfelinatul a fost mutat în Rusia! Iar acești copii abandonați au rămas aici. Am încercat pe toate căile să nu le arătăm, să le păstrăm”, a declarat Olga Pilyarskaya, șefa departamentului de terapie intensivă de la Spitalul de copii din Kherson.

Rușii răpesc, de asemenea, copii din presupuse „familii disfuncționale”. Astfel, de exemplu, pot fi considerați părinții care au refuzat să își trimită copilul la o școală controlată de ocupanți.

„Da, acest lucru s-a întâmplat în Kherson. În regiunea Luhansk, știu, în Starobelsk. Deci nu vreți să îi dați copilului dumneavoastră să fie insuflat cu ideologie? Ei vin și le iau drepturile părintești. Ei vin și iau copilul și asta e tot. Acum este un asemenea haos și anarhie încât, dacă un copil dispare, nimeni nu-l va căuta”, a declarat Pavel Lysyansky, activist pentru drepturile omului și director al Institutului pentru Studii Strategice și Securitate.

Copiii răpiți sunt transportați în orașe și sate izolate din Rusia. Activiștii pentru drepturile omului spun că acesta este modul în care Kremlinul încearcă să rezolve problemele demografice ale Rusiei.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button