Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EXTERNE

Cea mai veche piatră runică din lume, descoperită în Norvegia

Arheologii norvegieni au declarat marți că au găsit o piatră runică despre care susțin că este cea mai veche din lume.

Arheologii spun că inscripțiile de pe piatra găsită au o vechime de până la 2000 de ani și aparțin celor mai vechi zile din istoria scrierii runice.

Muzeul de Istorie Culturală din Oslo a declarat că inscripțiile ar putea fi cel mai vechi exemplu de cuvinte scrise în scris din Scandinavia.

„Este una dintre cele mai vechi inscripții runice descoperite vreodată și cea mai veche piatră runică datată din lume”, a precizat muzeul.

„Această descoperire ne va oferi multe cunoștințe despre utilizarea runei la începutul epocii fierului. Este posibil să fie una dintre primele încercări de a folosi rune în Norvegia și în Scandinavia pe piatră”, a declarat pentru agenție Kristel Zilmer, profesor la Universitatea din Oslo, din care face parte muzeul.

Piatra găsită, care măsoară 31 centimetri pe 32 de centimetri, are mai multe tipuri de inscripții și nu toate au semnificație lingvistică. Pe cele opt rune de pe fața pietrei se citește „idiberug”, care ar putea fi numele unei femei, al unui bărbat sau al unei familii.

Descoperirea a fost numită „Swingerud Stone” – după locul unde a fost găsită.

Zilmer a numit descoperirea „cel mai senzațional lucru pe care eu, ca profesor universitar, l-am avut vreodată”.

Piatra runică va fi expusă timp de o lună, începând cu 21 ianuarie, la Muzeul de Istorie Culturală, care deține cea mai mare colecție de artefacte istorice din Norvegia.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button