Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Președintele sârb cere Rusiei să nu mai recruteze sârbi pentru războiul împotriva Ucrainei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că Rusia ar trebui să înceteze să mai încerce să recruteze sârbi pentru a participa la acțiuni militare de partea Ceceniei Wagner în Ucraina.

Vucic a criticat site-urile rusești și grupurile de socializare pentru publicarea de anunțuri în limba sârbă în care grupul Wagner îndemna voluntarii să se alăture rândurilor sale.

„De ce suni de la Wagner pe cineva din Serbia când știi că este împotriva regulilor noastre?” – a spus Vucic.

Voluntarii sârbi au participat la ostilități de partea forțelor pro-ruse din Ucraina în 2014 și 2015. Nimeni nu are o idee clară a numărului exact, dar zeci de sârbi s-au înrolat pentru a lupta în Ucraina începând din 2014, spun observatorii.

Legea sârbă interzice cetățenilor săi să participe la conflicte în străinătate, iar mai mulți au fost condamnați pentru acest lucru.

Vucic a negat acuzațiile potrivit cărora grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, este prezent în Serbia, unde organizațiile pro-Kremlin și ultranaționaliste au susținut invazia Ucrainei.

Ministrul sârb de interne, Milos Vucevic, a declarat luni că serviciile de informații civile și militare ale țării investighează și verifică informațiile privind posibila implicare a sârbilor de partea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Informațiile despre participarea sârbilor la războiul din Ucraina de partea Rusiei au început să se răspândească pe rețelele de socializare la mijlocul lunii ianuarie. În acel moment, pe site-ul rusesc VKontakte au apărut fotografii cu presupuși militanți sârbi care au sosit în regiunea Zaporizhzhya.

În postarea de pe VKontakte se afirma că sârbii au venit în Ucraina încălcând legea și că s-ar fi alăturat așa-numitului „batalion Pavel Sudoplatov”. În același timp, pe Telegram au început să circule videoclipuri cu presupuși luptători sârbi care susțin că au venit în Ucraina „pentru a-i ajuta pe frații noștri”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button