Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
POLITICĂ

România își retrimite ambasadorul Austriei, rechemat pentru blocarea aderării la Schengen

Președinții României și Austriei, Klaus Iohannis și Alexander Van der Bellen, au convenit joi, în cadrul unei convorbiri telefonice, să restabilească nivelul relațiilor diplomatice dintre cele două țări și să depună eforturi pentru a depăși controversele legate de aderarea Bucureștiului la spațiul Schengen.

Oficial Bucureștiul nu are în plan să boicoteze Austria pentru că a pus veto la aderarea la Schengen
În cadrul convorbirii telefonice inițiate de partea austriacă, Johannis a subliniat că România „va continua să apere eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o și până acum”.

De asemenea, a exprimat disponibilitatea Bucureștiului „de a lucra împreună la nivel bilateral și european” pentru a contracara migrația ilegală, ca urmare a preocupărilor relevante ale Austriei.

„În urma unei discuții cu președintele Van der Bellen, președintele Klaus Johannis a decis să îl trimită înapoi pe ambasadorul român, care fusese invitat la Viena pentru consultări la 9 decembrie 2022. Acesta este un gest de deschidere a României pentru găsirea unor soluții constructive și promovarea unui dialog dinamic prin toate canalele disponibile”, se arată în comunicat.

Reamintim că, în decembrie 2022, miniștrii de interne ai UE nu au putut aproba aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, dar au fost de acord cu aderarea Croației. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Țările de Jos au precizat că nu au fost împotriva României, ci doar împotriva Bulgariei, dar, având în vedere că s-au luat două decizii separate, una privind Croația și alta privind Bulgaria și România, votul lor a fost, de asemenea, împotrivă.

România și-a convocat apoi ambasadorul în Austria pentru consultări, retrogradând temporar relațiile diplomatice cu această țară din cauza poziției sale față de extinderea Schengen.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button