Când și cum se va încheia războiul?
Ce va aduce 2023 – o nouă ofensivă, pace sau un conflict înghețat? Se va termina totul anul acesta – sau va dura încă câțiva ani? Publicații autorizate și experții lor și-au construit teoriile și scenariile. Dar care sunt cele în care poți crede și care sunt cele pe care le poți arunca definitiv au fost analizate de Alexei Matsuka, redactor-șef al postului de televiziune FREEDOM TV.
Principalele amenințări
Scenariul nr. 1 este probabilitatea unei noi ofensive rusești pe scară largă. Kievul (și la cel mai înalt nivel) este încrezător că în 2023 trebuie să fim pregătiți pentru un nou atac.
„Înțelegem că vor dori mișcări revanșarde. Ei vor în mod constant să ne uzurpeze statul, vor să ne ocupe statul. Și cred că încă nu au renunțat la astfel de idei… Au o astfel de dorință. Sunt sigur de asta”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-un interviu acordat canalelor de televiziune franceze.
Temeiul acestor temeri îl constituie datele potrivit cărora Kremlinul „concentrează trupe pentru acțiuni ofensive”. Singura întrebare este legată de momentul potrivit. Serviciile de informații occidentale nu au date care să arate că se pregătește o ofensivă în acest moment. Fie și numai pentru că ultima mobilizare din Rusia a fost un eșec.
„Mă îndoiesc că Rusia poate aduna o forță de această mărime în acest timp, cel puțin nu de o calitate prea bună. Exagerarea potențialului forței ofensive a Rusiei face jocul celor care caută scuze pentru a nu mai sprijini Ucraina”, a subliniat fostul comandant al trupelor americane în Europa Ben Hodges.
Dar faptul că Rusia ar putea trece la ofensivă încă din iarnă nu este exclus de Institutul american pentru studiul războiului. Deși se îndoiesc de succesul unui astfel de scenariu.
„Rusia ar putea pregăti terenul pentru o nouă ofensivă împotriva Ucrainei – posibil Kiev – în iarna anului 2023. Un atac rusesc din Belarus nu este iminent în prezent”, a declarat organizația.
Dacă vă uitați la ceea ce se întâmplă pe front, este evident că Rusia deține acum forțele cheie în direcția Bakhmut din regiunea Donețk. De ce au fost aruncate atâtea forțe asupra lui Soledar? Se pare că există mai multe motive:
Poziția strategică a orașului. În acest sens, încercarea de a tăia drumul spre Bakhmut dinspre Seversk, precum și de a avansa spre alte așezări importante la sud-vest de Bakhmut, unde se deschide drumul dinspre Konstantinovka și Chasov Yar;
o încercare de retragere a forțelor, pentru a împiedica Ucraina să lanseze o contraofensivă;
un scop propagandistic – o încercare de a opri victoriile succesive ale Ucrainei și de a justifica retragerea acesteia în ochii unei părți loiale a societății.
Alți experți vorbesc despre o posibilă ofensivă rusă de amploare în primăvară. Acest lucru a fost subliniat, de exemplu, de comandantul misiunii militare a UE, Herve Blejian, în raportul său pentru parlamentul francez.
Presa germană, citând analiștii Ministerului german al Apărării, indică o anumită lună – aprilie. Germanii presupun că, până la urmă, Belarus va intra în război. Există două scenarii, spun ei:
Prima este atunci când Rusia ar putea lansa o ofensivă pe scară largă în Donbass, iar Lukașenko va începe să desfășoare arme în apropierea graniței cu Ucraina ca tactică de diversiune.
Însă autorii publicației consideră că cel de-al doilea scenariu este mai puțin probabil.
„Punerea în aplicare a unui astfel de plan ar necesita mult mai mulți soldați decât în prezent și, potrivit discursurilor recente ale liderilor ruși, nu se pune problema unei creșteri semnificative a forțelor armate ale Rusiei”, se arată în articolul din cotidianul german Kreiszeitung.
Și dacă ne uităm la faptul că echipamentul militar rusesc ajunge în Belarus cu trenurile pentru „reaprovizionarea planificată” și că exercițiile ruso-belaruse au fost din nou prelungite, este greu de înțeles dacă acest lucru este făcut pentru a distrage atenția și forțele sau dacă, într-adevăr, în viitor ar putea exista o încercare de a pătrunde și din această parte. Nu este exclus ca Moscova însăși să nu fi decis încă acest lucru.
Dar există o complicație pentru Rusia în acest caz. Experții militari fac previziuni pe baza unor calcule matematice. Aceștia calculează câți militari instruiți și pregătiți sunt necesari pentru o astfel de ofensivă. Și ei numesc cifra – aproximativ 50 de mii de persoane. În acest moment, Rusia nu are o astfel de grupare. Deci, în orice caz, este o chestiune de o lună, poate de câteva luni.
Dar, în timp ce este posibilă mutarea relativ rapidă a unităților (deși nu va trece neobservată), situația cu aprovizionarea cu muniție este mai gravă, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
„Rusia și-a întărit forțele din Ucraina cu zeci de mii de rezerviști, făcând acest lucru din octombrie. Deși problema lipsei de personal nu mai este la fel de acută, este foarte probabil ca deficitul de muniție să rămână un factor cheie de descurajare a unei ofensive rusești”, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
The New York Times, citând serviciile secrete americane, susține că Moscova a cumpărat muniție din Coreea de Nord încă de la sfârșitul verii și începutul toamnei. Dar dacă nu poate găsi alte surse pentru a-și reface arsenalele, va fi foarte dificil nu numai să lanseze o eventuală ofensivă, ci chiar să se apere.
În aceste condiții, poate Ucraina însăși, fără a aștepta ca Moscova să acționeze, să treacă la ofensivă?
Planul ucrainean
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a declarat că ar putea fi cald pe front în martie. El a proclamat că ar putea avea loc un avans major al Ucrainei în primăvară.
„Acest lucru se va întâmpla în toată Ucraina, din Crimeea până în Donbass. Obiectivul nostru, și îl vom atinge, este revenirea la frontierele din 1991, în care Ucraina este recunoscută de toate subiectele de drept internațional”, a declarat Budanov într-un interviu acordat postului american ABC News.
Ce resurse sunt necesare pentru a face acest lucru? Da, Occidentul aprovizionează în mod regulat și din ce în ce mai îndrăzneț Ucraina cu arme, dar este acest lucru suficient pentru o contraofensivă de succes?
Ministrul Apărării, Reznikov, spune într-un interviu acordat BBC că arsenalul pentru acest lucru este în curs de asamblare, dar – este nevoie de timp.
„Avem nevoie de timp pentru a ne construi rezervele, avem nevoie de mai multă muniție, artilerie, BMP-uri, rachete și așa mai departe. Avem nevoie de mai mult timp și pentru asta”, a spus Reznikov.
Reznikov le-a declarat jurnaliștilor britanici că Kievul discută diferite planuri și încă decide care ar fi cea mai bună direcție pentru un contraatac. Este probabil ca acest lucru să fie adevărat, mai degrabă decât o încercare de a răspunde în mod diplomatic reporterilor fără a divulga planurile.
Multe vor depinde de ce arme și câte arme vor fi predate de către Occident. Unele dintre ele sunt deja pregătite pentru a fi trimise în Ucraina (cum ar fi vehiculele americane de luptă pentru infanterie M2 Bradley). Unele dintre ele vor ajunge abia în toamnă, în acest moment se discută doar contractele cu producătorii.
Dar nici Ucraina nu poate aștepta toate livrările. Autoritarul Washington Post citează opinia (fără a le menționa însă numele) unor oficiali americani care spun acest lucru. La Washington se vorbește deschis despre faptul că Ucraina are nevoie de victorii prin toate mijloacele – pentru a menține nivelul de sprijin financiar și militar internațional pe care îl are în prezent.
„Succesul în această campanie va fi crucial pentru președintele Vladimir Zelenski pentru a demonstra un impuls continuu pe câmpul de luptă și pentru a menține sprijinul intern și internațional într-un război care se află acum în a 11-a lună”, scrie The Washington Post.
Șeful Ministerului ucrainean al Apărării, Reznikov, adaugă:
„Primăvara este cea mai bună perioadă pentru a reînnoi impulsul pentru toate părțile… Înțelegem că ei vor fi pregătiți să înceapă și, desigur, noi ar trebui să fim pregătiți să începem.”
El explică, de asemenea, că Rusia își schimbă atât tactica, cât și strategia. Acum încearcă să avanseze nu de-a lungul întregului front, ci „să identifice un singur loc și să facă o descoperire în el”. Acest plan este, de asemenea, benefic pentru wagnerieni – în condițiile în care șeful PMC Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă să demonstreze Kremlinului că acționează, se presupune, mai eficient decât trupele regulate ale Federației Ruse. A se retrage ar însemna pentru el să cedeze și, într-un conflict profund cu Ministerul rus al Apărării, de fapt, să-și arate ineficiența. Și acesta este un alt argument că sfârșitul iernii și primăvara ar putea aduce agravarea situației pe frontul ucrainean.
Există însă un alt scenariu care trebuie luat în considerare. Este posibilă o încetare a focului?
Război sau armistițiu?
Previziunea că Ucraina și Rusia vor încheia un armistițiu în vara anului 2023 a fost făcută de generalul NATO în retragere Hans-Lothar Domrese, fost comandant al Forțelor Aliate Întrunite Brunssum. El preconizează că, dacă ambele părți își vor da seama între februarie și mai că situația este înghețată și că frontul nu se mișcă, acesta ar putea fi momentul pentru negocieri de încetare a focului.
„Ucraina și Rusia vor lansa noi ofensive în lunile următoare pentru a încerca în continuare să își atingă obiectivele militare. Dar o încetare a focului ar putea avea loc încă de la începutul verii, deoarece ambele părți ar putea să realizeze până atunci că luptele suplimentare sunt inutile, deoarece nu duc la cucerirea de noi teritorii”, crede Domrese.
S-ar putea să nu fie o pace pe termen lung, ci doar o pauză, un armistițiu, precizează Domrese. Cu toate acestea, o soluție este posibilă numai dacă este acceptabilă pentru Kiev, altfel Ucraina nu va negocia deloc. Acest lucru a fost exprimat în mod deschis la diferite niveluri.
Generalul în retragere a sugerat un plan de compromis… o renunțare ucraineană la cererea de returnare imediată a Crimeii și un aranjament de tranziție de 50 de ani. Dar, judecând după retorica înalților oficiali ucraineni, echipa lui Zelensky consideră că acest lucru este inacceptabil. Și cum, după tot ceea ce s-a întâmplat, se poate avea încredere în Rusia să îndeplinească ceva într-o jumătate de secol…
Bloomberg a încercat să prezică cât ar putea dura războiul într-un astfel de caz. În acest scop, ei au analizat conflictele militare din ultimii 200 de ani. Ei au aflat că un război modern durează în medie 15 luni, dar în acest caz nu aceasta este limita.
Bloomberg scrie despre trei strategii atunci când:
există atacuri care se concentrează pe capturarea rapidă a teritoriului;
există „strategia de uzură”, care nu implică schimbarea liniilor de front;
taberele pur și simplu schimbă lovituri. Asta s-a întâmplat în Donbass înainte de ofensiva pe scară largă a Rusiei.
Și apoi există ceea ce agenția a numit „strategia de pedeapsă”. Atunci când scopul nu este de a cuceri un teritoriu, ci de a provoca mai multe daune pentru a frânge dorința de a lupta. Aceleași atacuri cu rachete. Astfel, dacă Moscova optează pentru aceasta, momentul este și mai greu de prezis.
„Dacă Rusia și Ucraina își mențin strategiile actuale și nivelul de mobilizare, conflictul s-ar putea încheia până la jumătatea anului 2024…. Dacă una dintre părți abandonează războiul de uzură și trece la o strategie de pedeapsă mai dură, rezultatul ar putea fi un război foarte lung”, scrie Bloomberg.
Dar aici Moscova are un alt termen limită – martie 2024, alegerile prezidențiale din Rusia. Atunci când un război prelungit, care va epuiza în primul rând Rusia însăși, nu este cu siguranță în mâinile medicilor de imagine de la Kremlin, sau chiar a politicienilor înșiși. Dar apoi ce? Ne-am întors la faptul că și acesta ar putea fi un an greu?
Moscova are rareori un plan de acțiune detaliat, ci mai degrabă un set de scenarii.
„Ei se ghidează după situație. Ei iau decizii în ultimul moment, iar cei care le pun în aplicare nu știu cu o zi înainte: cum, unde și ce decizii vor fi puse în aplicare.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!